SHL-KVALET 2019: Leksand krossade AIK – nu väntar derbykval

Leksand krossade AIK i den andra matchen i playoff till SHL. Leksingarnas seger innebär 2–0 i matcher och game over för Gnaget. Ett makalöst powerplay och briljant målvaktsspel från Axel Brage blev matchavgörande.

Match två av tre i playoff till direkt kvalet mot Mora. Leksand kom stärkta från segern senast på Hovet och AIK kom fulla av revansch. Det märktes i inledningen av matchen att denna match var av stor betydelse för båda lagen, men främst Gnaget som behövde vinna för att inte säsongen skulle ta slut.

Bortalaget fick utdelning tidigt i den första perioden efter mål av Jesper Frödén. Sen vaknade dalalaget till liv. Två powerplay, två mål och underläget var helt plötsligt en välförtjänt ledning. Efter det skapade båda laget ett par lägen men vi fick inte se fler mål i den första perioden. Axel Brage i Leksands mål gjorde en bra och stabil första period och stod för ett par bra räddningar.

Målkalas i andra perioden

Vilken inledning av Gnaget. AIK körde full fart framåt och skapade tidigt två bra lägen som man borde gjort minst ett mål på. Men publiken i Tegera Arena kunde tacka Axel Brage för två kanonräddningar och fortsatt ledning.

Sen blev det återigen dags för Leksand att spela powerplay. Man gjorde två mål på två chanser i den första perioden och det blev inget undantag i den andra. 3–1 gjordes av Daniel Gunnarsson, hans andra i matchen. Leksand gick från 2–1 till 5–1 i den andra perioden efter ytterligare två mål i spel fem mot fem.

Trots en period kvar att spela så kändes det redan avgjort.

Total överkörning

Det hann inte ens gå två minuter av den tredje perioden innan leksingarnas ledning hade gått från 5–1 till 7–1.

Vad hände med AIK? Totalt överkörda och oinspirerade. Man hade ingenting att säga till om och känslan var att laget hade gett upp. AIK:s målskytt Jesper Frödén drog på sig matchstraff efter en tackling mot huvudet på Leksands David Rundqvist.

Med 7–1 på tavlan drog leksingarna ned på tempot och spelade bara av resten av matchen. En total överkörning från ett inspirerat Leksand där powerplay blev matchavgörande. Gnaget fick in en reduceringspuck men närmre än så kom man inte. Leksand krossade AIK med 7-2 och vann matchserien med 2-0.

För Leksand väntar nu Slaget om Siljan 3 mot ärkerivalen Mora, för en plats i SHL. För AIK är säsongen över och man får rikta in sig på att spela i Hockeyallsvenskan även nästa säsong.

Lekstugan i Tegera Arena, så kommer man att minnas denna match i framtiden.