HV71 för starka igen – har kopplat greppet om Färjestad

Den andra kvartsfinalen mellan HV71 och Färjestad blev en ensidig historia där HV var det klart starkare laget matchen igenom. Smålänningarna kopplade greppet om kvartsfinalserien via en ny 3–1-seger.

HV71 inledde starkast och skapade bra press från start, med hjälten från senast, David Ullström, som en av härförarna. Han fick dock utgå tidigt efter att ha missat en tackling och flugit in i sargen med ansiktet först.

Färjestad fick chansen i powerplay efter drygt åtta minuter och hotade lite, men strax efter att bortalaget blivit fulltaligt kom också ledningsmålet för gästerna. En lyftning från egen zon av Mikko Lehtonen hittade Martin Thörnbergs klubba. Han klev innanför blålinjen i Färjestads zon och skickade in pucken precis över benskyddet på Stefan Stéen.

Stressat hemmalag

Den andra perioden dominerades också av bortalaget som i våg efter våg skapade tryck i Färjestads zon. Hemmalaget hade svårt att få ordning på spelet och agerade stressat med pucken, vilket överlät ett massivt puckinnehav till HV71. De enda gångerna Färjestad lyckades skapa riktigt tryck var med en man mer på banan – och det var i powerplay kvitteringen skulle komma. En styrning av John Persson framför målet överlistade Linus Söderström i slutskedet av den andra perioden.

Färjestadglädjen skulle dock inte bli långvarig. Strax efter kvitteringen återtog HV ledningen när Ted Brithén höll sig framme på en retur.

HV för starka

Färjestad fortsatte trampa vatten i den tredje perioden. Man kom inte igång med något flyt i spelet och HV höll undan starkt. När bortalaget sedan fick chansen i powerplay utökade man sin ledning, när Martin Thörnberg styrde in sitt andra mål för matchen.

Efter elva minuter bröt sig Joel Eriksson Ek igenom HV-försvaret i hopp om att reducera för sitt lag. Han blev upphakad och tilldömdes straffslag, men fick inte ta den själv. Linus Persson fick förtroendet, men lyckades inte överlista Söderström.

Matchen slutade, likt den första, med en 3–1-seger för HV som nu har ett starkt grepp om den här kvartsfinalserien.

Färjestad BK – HV71 1–3 (0–1, 1–1, 0–1)
0–1 (10.52) Martin Thörnberg (Mikko Lehtonen)
1–1 (37.27) John Persson (Magnus Nygren, Alexander Johansson), spel fem mot fyra
1–2 (38.48) Ted Brithén (Pär Arlbrandt)
1–3 (46.45) Martin Thörnberg (Dylan Reese, Erik Christensen), spel fem mot fyra
Skott: 23–27
Utvisningar FBK: 2×3 HV: 2×5
Domare: Mikael Holm, Sören Persson
Linjemän: Simon Hillborg, Henrik Pihlblad