Färjestad till kvartsfinal efter stor dramatik

Det blev en dramatisk avgörande åttondelsfinalmatch mellan Färjestad och Djurgården. Lagen turades om med att göra mål, men till slut lyckades Färjestad vända och vinna matchen med 5–3 och avancera till kvartsfinal.

Matchen inleddes med försiktighet från båda lagen, som inte ville bjuda de andra på något. I den åttonde matchminuten fick Niclas Bergfors två lägen, varav ett friläge, men Stefan Stéen i färjestadmålet lyckades stänga igen med bra reflexer. Djurgården tog över spelet på allvar därefter och skapade stor oro i Färjestads zon. Efter 14 minuter var det också Niclas Bergfors som skulle ge Djurgården ledningen, när han störtade mot mål och styrde in pucken mellan benen på Stéen.

Het andraperiod

Färjestad kom ut starkare i den andra perioden. Efter drygt fyra minuter fick man också chansen i powerplay – och då kom kvitteringen. Efter en tilltrasslad situation framför Adam Reideborn i djurgårdsmålet skickade Joel Eriksson Ek in 1–1-pucken. Matchen blev alltmer fysisk efter målet och det var kamp i varje situation.

Färjestad fortsatte trycka på och var det hetare laget i perioden, men det var Djurgården som skulle få nästa mål. Slarv i ett uppspel av Mikael Wikstrand gav Henrik Eriksson pucken, helt ren, framför mål. Han vispade till pucken och satte sitt lag i ledningen inför den tredje perioden.

Dramatisk slutperiod

Färjestads jakt på kvittering skulle inte bli lång. Redan efter 50 sekunder av den tredje perioden gjorde Mikael Wikstrand rätt för sitt misstag vid 1–2-målet och skickade in kvitteringen med ett rappt handledsskott från långt håll. Matchen fortsatte med ett mer intensivt tempo. Spelet gick fram och tillbaka och båda lagen skapade skapliga chanser.

Efter elva minuter exploderade ljudbarriären i Löfbergs Arena när Färjestad tog ledningen för första gången i matchen. Pucken låg någonstans i ett virrvarr av spelare framför Reideborns mål, när Milan Gulas fick tag i den och tryckte in 3–2 till hemmalaget. När sedan drygt två minuter återstod gjorde Färjestad 4–2 i öppen kasse genom Per Åslund, men Djurgården reducerade per omgående till 3–4.

Det var extrem dramatik i slutminuten, men Färjestad lyckades få in ytterligare en puck i öppen målbur och skickade därmed ut Djurgården. Matchen slutade 5–3 och matchserien 2–1 till Färjestad.

Färjestad BK – Djurgårdens IF 5–3 (0–1, 1–1, 4–1)
0–1 (14.08) Niclas Bergfors (Markus Ljungh, Ville Varakas)
1–1 (25.05) Joel Eriksson Ek, spel fem mot fyra
1–2 (38.40) Henrik Eriksson (Niclas Bergfors)
2–2 (40.50) Mikael Wikstrand (Rasmus Asplund, Alexander Johansson)
3–2 (51.00) Milan Gulas
4–2 (58.10) Per Åslund (Joel Eriksson Ek, Anton Grundel), öppen målbur
4–3 (58.51) Niclas Bergfors (Markus Ljungh, Marcus Högström)