Djurgården vann tätt derby på damsidan

Det var under lördagen toppen mot botten i SDHL (tidigare Riksserien). Det var dags för derby på Hovet i Stockholm när Djurgården och SDE ställdes mot varandra. Efter tre tuffa perioder så stod tillslut hemmalaget som vinnare och gästerna får fortsätta vänta på säsongens första trepoängare.

Det som på förhand kunde väntas bli en ganska ojämn match med trean Djurgården mot bottenlaget SDE, med endast en inspelad poäng, blev istället en mycket tuff kamp överlag. Men till en början så kopplade Djurgården greppet tidigt genom att göra 1-0 redan efter 1.42 genom Frida Ekdahl som satte säsongens första mål assisterad av Sarah Åberg och Lisa Mattsson. Fortsatt stort puckinnehav för hemmalaget och det resulterade till slut i en utökad ledning till 2-0 när Julia Östlund satte dit pucken bakom SDE’s Klara Peslarova efter 13.30 assisterad av Solveig Neunzert och Josefine Jakobsen. SDE fick fortsätta att fokusera på att freda sin egen kasse och lyckades hålla ut resten av den första perioden.

I period nummer två så satte det fysiska spelet sin prägel på matchen och den fick sin riktiga derbykaraktär med högt tempo och tuffa närkamper. Båda lagen hade bud på mål flera gånger om. Lika väl som Djurgården skulle kunna springa ifrån så hade SDE möjligheter nog att både reducera och kvittera.

Vidare till period nummer tre och SDE kommer allt närmare, medans tempot och det fysiska spelet finns där i sann derbyanda. Gästerna lyckas verkligen störa hemmalaget och ger de inte utrymmet de fick framförallt i första perioden och är verkligen med i matchen och skillnaden på tabellplacering är knappt märkbar. SDE får vittring på riktigt när Helmi Teivaala sätter en reducering till 2-1 men man lyckas inte komma ikapp trots numerärt överläge under sista minuten och det slutar med derbyseger för Djurgården på hemmais.

För Djurgården väntar redan under söndagen en ny hemmamatch när Leksand kommer på besök klockan 13 och för SDE så är det dags för det andra Stockholmsderbyt på lika många dagar när man ska till Solna och Ulriksdals IP för att möta AIK.

Matchfakta: Djurgårdens IF – SDE HF 2-1 (2-0, 0-0, 0-1)
Period 1: 1-0 (01:42) Frida Ekdahl (Sarah Åberg, Lisa Mattsson)
2-0 (13:30) Julia Östlund (Solveig Neunzert, Josefine Jakobsen)

Period 3: 2-1 (9:19)