Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Scandic
Vi har en dansk med bäst räddningsprocent i hela ligan. Hur kommer det sig tänker ni? Jo det är nämligen så att svenske Oscar Dansk gjort succé i Vegas Golden Knights. NHL-kollen öser vidare med info från NHL.

Dansk har gjort succé i Las Vegas

Han lånades ut från Columbus organisation för två år sedan till Rögle BK. Efter två säsonger med måttligt bra resultat så var det inte många som trodde på en återkomst i världens bästa liga. Men Vegas Golden Knights tog in Oscar Dansk i sin organisation och inför säsongen var han som bäst rankad som trea i hierarkin. Men efter att Marc-Andre Fleury skadat sig så kallades Dansk upp och blev andramålvakt. Inte nog med det, när tilltänkte andremålvakten Malcolm Subban också skadade sig så var helt plötsligt Dansk nummer ett i laget. Och som han spelat! Debuten blev mot St Louis där han spelade 13:46 och noterades för vinsten. Två starter har inneburit två vinster för laget och han skrev dessutom historia när han i matchen mot Colorado Avalanche höll nollan. Vegas Golden Knights första nolla i historien står alltså en svensk i form av Oscar Dansk för! Han fick göra ett inhopp i förlustmatchen mot Islanders och har alltså stått i mål i fyra matcher där hans räddningsprocent är bäst i ligan – 94,6%. Vi lyfter på hatten och applåderar.

Stjärnan som varvat upp rejält

På hans första sju matcher gjorde han bara tre poäng. Nu har däremot John Tavares lagt i högsta växeln. Inte mindre än tolv poäng senaste fem matcherna! Inte nog med det, av dom tolv poängen så är hela nio stycken mål. Två hattrick, det ena mot Arizona och det andra mot Nashville. Går Tavares mot sin bästa säsong på ett bra tag? Över 80 poäng har han bara lyckats komma två gånger under karriären hittills. Förra året blev det “bara” 66 poäng för storstjärnan som får lite för dåligt med hjälp av lagkamraterna i New York Islanders. Den här säsongen verkar man dock ha fått bättre ordning på saker och ting för man är med uppe i toppen av ligan och nosar. För att Islanders ska gå till slutspel så behöver man ha John Tavares i högform hela tiden, den senaste tidens matcher visar på att kapaciteten finns där.

Arizonas osannolika negativa start

Det är inga roliga papper att titta på om man är ett fan av Arizona Coyotes. Man har hittills spelat 13 matcher. Resultatet? 1 vinst och 12 förluster. Det kan man säga är en miserabel start på en säsong. Det dröjde också tolv matcher innan första vinsten kom, då i overtime mot Philadelphia efter att man haft ledningen med 3-0 men tappat det innan ordinarie tid var slut. Enda glädjeämnet för laget såhär långt är rookien Clayton Keller. Med 15 poäng på 13 matcher har han tagit ligan med storm och han utsågs också till månadens rookie av ligan idag. Det tråkiga är att han är lite för ensam för att laget ska kunna vara konkurrenskraftigt än så länge. Men framtiden är ljus för Coyotes, som har flera unga och duktiga spelare på gång uppåt i systemet, det gäller bara att få ut potentialen från alla så kan Arizona bli att räkna med kommande år.

Svenskkollen

Poängligan bland svenskarna toppas fortfarande av Filip Forsberg, men han har fått sällskap i toppen av Mika Zibanejad. “Bäckis” har varit sval ett tag nu och stampar fortfarande på sina tolv poäng. Kul är att Jesper Bratt kommit igång igen. Han spelade några matcher på raken utan poäng där risken fanns att han skulle skickas ner till AHL efter nio matcher. Spelar en rookie 10 matcher så börjar första året på kontraktet att gälla, vilket gör att många lag testar sina rookies i nio matcher innan dom skickas ner till AHL ifall dom inte håller måttet. Bratt fick beskedet att han skulle få stanna den 27 oktober och i matchen efteråt drog han till med 1+2 mot Arizona för att fira.

På backsidan är det bara en tidsfråga innan Erik Karlsson går förbi John Klingberg. Men även Victor Hedman har börjat komma igång rejält nu, noteras ska att Hedman faktiskt vann poängkampen mot Karlsson förra säsongen på 72 poäng mot 71.

Bland målvakterna närmar sig Henrik Lundqvist 90% och som jag skrivit tidigare så har Oscar Dansk överraskat allt och alla med sitt spel hittills. Vancouverduon Anders Nilsson och Jacob Markström funkar bra tillsammans samtidigt som Robin Lehner gjort det bättre på slutet och ser ut att ta över förstaspaden mer regelbundet i Buffalo Sabres.

Forwards topp 5

1. Filip Forsberg (NSH) 13 (8+5) poäng
2. Mika Zibanejad (NYR) 13 (8+5) poäng
3. Nicklas Bäckström (WAS) 12 (3+9) poäng
4. Jesper Bratt (NJD) 10 (4+6) poäng
5. Henrik Zetterberg (DET) 10 (4+6) poäng

Backar topp 3

1. John Klingberg (DAL) 11 (3+8) poäng
2. Erik Karlsson (OTT) 10 (0+10) poäng
3. Victor Hedman (TBL) 8 (1+7) poäng

NHL-kollen återkommer nästa vecka.

Kommentarer

Kommentarer