Målvaktsspelet gav Färjestad tre poäng

I kvällens enda match tog hemmastarka Frölunda emot formstarka Färjestad i SHL:s sista match innan landslagsuppehållet. Och det blev en jämn men underhållande tillställning mellan två bra lag där målvaktsspelet blev avgörande.

Under de största delarna av den här säsongen har Lars Haugen varit etta bland Färjestads målvakter. Men inför lagets förra match fick andramålvakten Stefan Steen chansen i målet och gjorde det bra. Så det var inte mer än rätt att Steen skulle få starta även kvällens möte mot Frölunda. Och som han gjorde det.

Frölunda är inne i en dålig period för tillfället och stod inför matchen på fyra förluster på de sex senaste matcherna. Detta är siffror som man såklart ville vända på när man under söndagen ställdes mot Färjestad som kom till match med fyra raka segrar. Frölunda är SHL:s starkaste hemmalag och hade inför matchen endast förlorat tre matcher hemma i Scandinavium under hela säsongen.

Hemmalaget som började bäst

Frölunda visade direkt att man ville bryta sin negativa trend och skapade betydligt fler lägen än Färjestad i den första perioden. Stora delar av perioden var laget från Karlstad ordentligt tillbakatryckt i egen zon när Frölunda spelade bra. Hemmalaget vann också skotten i första perioden med hela 11-3. Man fick även chansen i powerplay två gånger om. Göteborgarnas powerplay under kvällen såg starkt ut även om man inte fick utdelning i den första perioden. Et powerplay som inte alls har fungerat den senaste tiden.

Om Frölundas powerplay såg bättre ut än vanligt så var det tvärt om för bortalaget. Färjestads powerplay har sett bra ut den senaste tiden men när man sedan fick chansen i början av andra perioden så övertygade det inte. Frölunda fortsatte den andra perioden som man spelade hela den första, övertygande med mycket skott. Och när dryga fyra minuter var spelade så tog man också ledningen. Johan Sundström sköt ett skott som tog på Robin Figrens rumpa och in i mål. 1-0 till hemmalaget.

Målet gav också Frölunda extra energi och man tryckte på för att utöka sin ledning.  Men istället så var det Färjestad som höll sig framme och tryckte in en puck i Frölundas mål. Målet kom dock att dömas bort efter en lång videogranskning för att Johan Ryno störde målvakten. Det blev inga fler mål i den andra perioden utan Frölunda gick till paus med 1-0 ledning inför tredje perioden.

Ett mål är ingenting i hockey

Detta fick Frölunda snabbt erfara när Färjestads Joakim Nygård tre minuter in i perioden fick tag på pucken i offensiv zon och kunde trycka in kvitteringen.

När sex minuter var spelade av den tredje perioden fick hemmalaget ett guldläge att återta ledningen när Johan Sundström tilldelades en straff. Men den fenomenala Stefan Steen räddade som så många gånger tidigare under matchen sitt Färjestad.

Årets sämsta byte?

43 sekunder efter straffen var det dock gästerna som tog ledningen för första gången i matchen när Frölundas backar åkt för byte i ett rent utsagt idiotiskt läge. Färjestad kunde istället komma i ett två-mot-noll läge när Magnus Nygren tog in pucken i offensiv zon. Nygren hittade över till Alexander Johansson på andra kanten som inte gjorde några misstag och 1-2 var ett faktum. Detta var Johanssons åttonde poäng på lika många matcher.

När nästan 15 minuter hade spelats av den tredje perioden fick Färjestad återigen chansen i powerplay. Den här gången tog man vara på den chansen efter bara fyra sekunder. Johan Ryno tekade bak till Magnus Nygren som sköt ett skott som gick via en motståndarklubba in bakom Johan Gustafsson i Frölundas mål. Då trodde många att matchen var avgjord.

Men bara 29 sekunder efter målet var det Frölundas tur att spela powerplay. Johan Sundström serverade Patrik Carlsson med en underbar passning rakt igenom slottet. Carlsson fick pucken från sin skridsko till klubban och i mål. 2-3 med under fem minuter kvar att spela. Då började Frölundas jakt på en kvittering. Frölunda radade upp chans efter chans och Stefan Steen i gästernas mål fick mycket att stå i. Men han och Färjestad kunde stå emot och vinna med 2-3 i Scandinavium. Trots att Frölunda vann skotten med 35-18.

Frölunda-Färjestad 2-3 (0-0, 1-0, 1-3)

1-0 (24:14) Robin Figren (Johan Sundström, Henrik Tömmernes)

1-1 (42:45) Joakim Nygård

1-2 (46:50) Alexander Johansson (Magnus Nygren, Tomas Skogs)

1-3 PP (54:43) Magnus Nygren (Johan Ryno)

2-3 PP (55:26) Patrik Carlsson (Johan Sundström, Casey Wellman)

Skott: 35-18 (11-3, 12-9, 12-6)

Utvisningar 5×2 – 8×2+1×10