ELITLICENSEN: De riskerar degradering på grund av ekonomin

Inför den här säsongen fick nästan alla föreningar ekonomiskt grönt ljus av licensnämnden. Några av dem fick gult ljus, ett så kallat kontrollår. De här föreningarna riskerar degradering på grund av ekonomin. Hockeybladet har kollat hur det står till med föreningarna knappt två månader innan siffrorna ska redovisas.

Här är de föreningar som riskerar degradering på grund av ekonomin. Hockeybladet har gått igenom de föreningar i SHL och Hockeyallsvenskan som lever farligt ekonomiskt. En del föreningar ligger pyrt till sportsligt också.

Elitlicensen har tillkommt för att föreningarna inte ska gå i konkurs mitt i säsongen och ärför gäller det att det finns tillräckligt med eget kapital den 30 april varje år. För SHL är den summan sex miljoner kronor och för Hockeyallsvenskan är summan 2,5 miljoner kronor. För Almtuna och Kristianstad, som är nykomlingar ska summan av det egna kapitalet vara två miljoner kronor.

Om föreningarna inte uppfyller kraven som ställs på den ligan föreningen tillhör tas då ett beslut om klubben kan komma att klara kraven i alla fall under den kommande säsongen. Därefter kan föreningen beviljas dispens. Ett så kallat kontrollår. En gång per femte år kan en förening beviljas detta.

Två föreningar sedan tidigare 

Inför säsongen 2019/2020 hamnade drygt ett handfull föreningar på ett kontrollår. Dessutom har flertalet föreningar haft denna dispens de senaste fem åren. Ett lag av dessa tillhör SHL och i Hockeyallsvenskan är det fem föreningar som har kontrollår.

Dessutom är det tre föreningar sedan tidigare som tillhör Hockeyallsvenskan som fått dispens inom de senaste fem åren. Förutom Pantern som lämnade serien efter konkursen är det Västerås och  AIK som ligger under luppen sedan tidigare. AIK har ju under denna säsong kämpat febrilt med ekonomin och frågan är om de lämnar Hockeyallsvenskan via sportsliga motgångar eller ekonomiska när denna säsong ska summeras.

Här är föreningarna med kontrollår säsongen 2019/2020

Malmö

Malmö var den enda klubben i SHL som fick ett kontrollår då de inte hade sex miljoner kronor i eget kapital. Nu klarar klubben gränsen enligt verkställande direktören.

– Ja, vi klarar sex miljoner kronor i eget kapital, så det är inget problem, säger Patrik Sylvegård vd i Malmö till Hockeybladet.

Björklöven

Har redan vunnit Hockeyallsvenskan i storslagen stil. Bör ha fått ordning på ekonomin med framgången och publiktillströmningen. Frågan är hur vida detta kommer räcka till SHL:s mycket högre krav på licensen. Dock gäller det en helt annan omsättning i SHL än i Hockeyallsvenskan.

– Vi har gjort ett starkt resultat och vi kommer att klara kravet. Vi har en stark grund att stå på, säger Anders Blomberg vd i Björklöven till Hockeybladet.

Almtuna

Var nere och vände i Hockeyettan i någon månad. Detta räddade Uppsalalaget än mer då det räckte med 1,5 miljoner i eget kapital i stället för två miljoner. Nu behöver Almtuna ha två miljoner i eget kapital, mot 2,5 miljoner hos de som inte var nykomlingar till den här säsongen. Sportsligt är Almtuna klart för Hockeyallsvenskan 2020/2021.

Idagsläget behöver Almtuna få in en miljon till för att säkra elitlicensen. Klubben hade en kampanj i februari och då fick man in drygt 500 000 kronor.

– Vi jobbar stenhårt på att det ska gå ihop och jag är förhoppningsfull, säger Robert Lif, klubbchef i Almtuna till Hockeybladet.

Karlskrona

Var uppe i SHL för några år sedan och det har satt sina spår på ekonomin. Dessutom tampas de med arenaproblem. Därför valde nämnden att godkänna ansökan inför denna säsong.

– Vi ligger inte bra till, men har dispens ett år till på grund av arenan. Inför det här året året hade vi minus 3,5 miljoner kronor i eget kapital. Vi hoppas att att göra ett litet plus den här säsongen, säger Christian Magnusson, ekonomiansvarig i Karlskrona.

Västervik

Västervik klarade inte licenskravet inför den här säsongen och har mot slutet av säsongen sålt av spelare med kontrakt till Skellefteå i SHL, Darren Nowick och Hockeyallsvenska konkurrenten Björklöven, Adam Plant.

– Vi är hoppfulla, vi har mindre än en miljon kvar för att komma upp i kravet, säger Per Emretsson, ordförande i Västervik till Hockeybladet och fortsätter:

– Vi har ju chansen att gå till slutspelsserien och det ger oss en bra chans. Vi kommer ju att få Modo eller Timrå hemma i Västervik. Det betyder mycket i så fall.

Vita Hästen

Detta är inte första gången Norrköpings-klubben har problem med ekonomin. 1996 gick föreningen i konkurs. Efter ett par år som NSH-96 döpte föreningen om sig till Hästen hockey, något man hette fram till 2006 då de blev Vita Hästen igen. Säsongen 2013/2014 tog man sig tillbaka till Hockeyallsvenskan igen något som enligt obekräftade uppgifter räddade klubben denna gång ekonomiskt.

– Vi har en tuff utmaning som vi tror att vi ska klara av, säger Dan Björkman, klubbchef hos Vita Hästen till Hockeybladet och fortsätter:

– Det finns en fin energi från våra supportrar och sponsorer, men det blir ett tufft jobb ända in till sista april att få ihop det.

Vita Hästen hade en skuld till Kronofogden på närmare 850 000 kronor så sent som den 20 februari, den skulden är inte reglerad än.

– Vi har reglerat en del av den, vi släpar med betalningarna då vi har dålig likviditet just nu.

Det är en lång resa för Vita Hästen för att nå upp till kravet på 2,5 miljoner kronor i eget kapital. Faktum är att de ligger två miljoner back i skrivande stund.

– Vi har 4,5 miljoner kvar till det målet, avslutar Björkman.

Kristianstad

Som nykomling i Hockeyallsvenskan hade inte Kristianstad de 1,5 miljoner i eget kapital som krävdes för att få elitlicens. Nu fick de dispens och ett kontrollår för att få in två miljoner i eget kapital till 30 april 2020.

– Vi jobbar på det, som alla har vi det tufft ekonomikt. Vi jobbar en lösning och jag är hoppfull. Jag vill inte berätta hur mycket vi behöver få in idagsläget, säger Johan Lindbom, klubbchef i Kristianstad.

Föreningarna med kontrollår 2018/2019

AIK och Västerås hade kontrollår 2018/2019 och enlilgt femårsregeln behöver de ha 2,5 miljoner kronor i eget kapital för att få elitlicens.

AIK

AIK hade ett kontrollår 2018/2019 och har sedan dess redovisat minussiffror varje år. De kommer inte att få ett nytt kontrollår om inte det egna kapitalet är på 2,5 miljoner kronor. Förutsatt att de klarar sig kvar i Hockeyallsvenskan via kvalserien.

AIK har valt att inte kommentera uppgifterna idag.

Västerås

Västerås hade ett kontrollår säsongen 2018/2019 och har sedan dess gått starkt ekonomiskt. Någon oro för att inte få elitlicens efter den här säsongen finns inte i föreningen.

– Vi hade 3,3 miljoner kronor i eget kapital redan förra året och har budgeterat med 600 000 kronor plus den här säsongen och det ser bra ut, säger Sara Agel, ekonomiansvarig hos Västerås till Hockeybladet.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN