Fördel ligavinnarna: Gonzalo matchhjälte

Det första finalmötet mellan HV71 och Luleå slutade till bortalagets fördel. Men matchen var till stora delar till tabelltvåans fördel. HV71:s räddning var succémålvakten Alba Gonzalo.

SDHL-finalen mellan HV71 och Luleå startade igår kväll. Ligavinnaren HV71 kom med mycket fin form in i finalserien för att ställas mot tabelltvåan Luleå. Trots att statistiken från grundserien talar att ligavinnarna har fördel är det samtidigt Luleå som har mest och bäst erfarenhet av finalserier.

Effektivt HV71 tog ledningen

Alba Gonzalo var definitiv etta i målvaktsligan denna säsong. Efter henne låg Luleås Sara Grahn på en stabil andraplats. Det skulle där med inte endast bli en duell mellan de båda topplagen utan även bland ligans absolut bästa målvakter. Och visst skulle målvakterna fånga fokus i gårdagens match.

Luleå gick ut starkt i den första perioden och verkade till en början vara helt överlägsna över HV71. Trots att HV71 svajade mäktigt från stund till stund var det ändå bortalaget som tog ledningen. Kort efter ledningsmålet från Hanna Olsson kunde även nyckelspelaren Anna Borgqvist utöka ledningen. Matchen gick till periodpaus och trots bortalagets ledning med två mål mot noll var det dock Luleå som ledde skottstatistiken med 13-7. En mycket stor anledning till att bortalaget kunde arbeta sig in i matchen utan att släppa till var på grund av succémålvakten Alba Gonzalo som storspelade i den första perioden.

Ju längre matchen gick desto bättre blev HV71 som skickligt spelade sig in till flertalet farliga lägen. Trots att HV71 stundtals var överlägsna var det trots allt Luleå som stod för den målmässiga framgången. Publikfavoriten, och poängliga trean Petra Nieminen blev snyggt framspelad av Michelle Karvinen och satte ett direktskott strax över Alba Gonzalos benskydd. Ett skott som var omöjligt att ta för Gonzalo, trots detta var hon på pucken och hade kunnat stå för en spektakulär räddning.

Efter Luleås reducering pressade hemmalaget för att kvittera. Så blev inte fallet när HV71:s Kaitlyn Tougas utökade bortalagets ledning till 3 – 1. Slutresultatet blev 3 – 2 till HV71. När laget vänder hem till Jönköping för att ladda om batterierna blir det troligtvis målvakten Alba Gonzalo som kan vara mest nöjd med sin prestation. Hon räddade 31 skott och var den avgörande kuggen som gjorde att Luleås målskyttar haltades upp.

Nästa match sker fredagen den 13 mars klockan 18:35 i Kinnarps Arena. Publik har inte möjlighet att gå på matchen på grund av Coronavirusets spridning. Läs mer om detta här.