ANALYS: Leksand förstörde festen på Hovet – matchen vaknade i andra perioden

Leksand kom till Hovet där AIK dukat upp till fest och man hyllade legenden Leif Holmberg. Efter en första period där AIK-klacken var huvudnumret, kom Leksand ut och förstörde festen i andra perioden. Allt avgjordes inför ett tyst Hovet på 26 sekunder.

Hovet var fullt och AIK hade dukat upp till fest. Matchstarten sköts upp med en kvart för att AIK skulle hylla legendaren Leif Holmberg på isen och pensionera han nummer. Det var SHL-klass på den hyllningen från AIK:s sida.

SHL-klassen fortsatte på läktarna när matchen startade och AIK:s klack såg ut att sätta griller i huvudet på Leksandsspelarna. På isen var det ingen stor match i den första perioden och i pausen pratades det om att matchen behövde ett mål. Något som skulle komma.

26 sekunder och avgjort

Skulle Leksand orka stå emot AIK:s klack i den andra perioden, det var en av frågorna som ställdes när den andra akten skulle börja. Det stora problemet var att det är löningsfredag och många fastnade utanför läktarna i den andra perioden. Lika bra som det var i den första perioden, lika tyst var det i den andra.

Spelarna såg närmast chockade ut över att det var tyst och när Leksand fick powerplay i början av perioden kom också matchens första mål. En chockad och tyst publik och ett paralyserat AIK gjorde att Leksand bara 26 sekunder efter det kom Leksands andra mål som ett brev på posten.

Bevakade i tredje

Leksand bevakade sin ledning i den tredje perioden och ju längre den pågick desto svårare fick AIK att anfalla. Efter en treminuterspress från Leksand kom därför AIK:s reducering som en kalldusch för Masarna. Tre minuter kvar och det var match igen.

Kaptenen slog i spiken i kistan

När AIK i slutet trummade på och hade tagit ut Linus Lundin i målet kom kontringen som helt avgjorde matchen till Leksands fördel. Lagkaptenen Martin Karlsson var den som slog in 3-1 till Leksand i tom bur och de vitklädda supportrarna kunde dansa lilla daldansen med laget efter slutsignalen.