USA till JVM-final efter straffar

Det ryska laget slog Danmark övertygande i sin kvartsfinal samtidigt som USA hade det tufft mot Schweiz. I semifinalen så ställdes segraren i Grupp B, USA, mot Ryssland som inte övertygat märkbart.

Det var dags att se vilket lag som skulle bli det första att ta sig till JVM-final och det stod mellan USA och Ryssland i den första semifinalen. Kirill Kaprizov satte 1-0 efter lite mer än halva första perioden när han fick in pucken köksvägen. Det skulle komma en kvittering innan paus. Det var med knappa minuten kvar till paus som USA:s Colin White slängde pucken på mål från den förlängda mållinjen, ur knappt någon vinkel alls, och den letade sig in vid Ilya Smasonovs första stolpe.

Fortsatt jämnt

En spelare som skulle sätta sin prägel på resultatet var Rysslands Denis Guryanov. Han satte ledningsmålet för Ryssland med knappt en och en halv minut spelad i den andra perioden. Med rysk ledning så tryckte USA framåt och det med resultat. Luke Kunin satte fram bladet och fick pucken serverad från Jeremy Bracco och Jordan Greenway till kvitteringsmålet i powerplay. Innan paus så skulle USA även hinna ta ledningen. Colin White skjuter via en rysk back och pucken letar sig in bakom Ilya Samsonov till amerikansk ledning.

Keller fick chansen

Även om USA ledde inför tredje så började man inte spela defensivt. Dryga fem minuter in i den tredje perioden satte stjärnan Clayton Keller fart och var på väg att åka sig fri när han blev neddragen. USA tilldömdes en straff som Keller lade själv men utan resultat. Alldeles för låg fart och Samsonov läser dragningen. Bara minuten senare så studsar en puck upp i mittzon och Rysslands Denis Guryanov plockar upp den, åker sig fri och sätter kvitteringen till 3-3 mellan benen på Tyler Parsons.

Stor förvirring i dramatisk straffläggning

USA hade övertaget i övertidsperioden på tio minuter och en puck i ramen men matchen gick till straffar. Under de tre första straffomgångarna var det endast Rysslands Denis Guryanov som gjort mål. Straffläggningen fortsatte och förvirringen var ett faktum. Enligt de tidigare riktlinjerna har det varit tre ordinarie straffomgångar även i slutspelet men det ändrades tidigare och straffläggningen fortsatte. Båda lagen hade gjort två mål var efter fem straffar. Det dröjde till den sjunde straffomgången totalt innan det hela avgjordes. Alexander Polunin lyckades inte överlista Parsons i USA:s mål och Troy Terry avgjorde med sitt sista av tre mål i straffläggningen.