Ryska supertalangen glänste mot Tre Kronor

Publiken i Scandinavium bjöds på en spännande och fartfylld match mellan Tre Kronor och Ryssland, som gästerna slutligen vann efter en enorm uppvisning av supertalangen Kirill Kaprizov.

Matchen inleddes med en tung tackling från Fredrik Händemark på Rysslands Andrei Svetlakov. Gästerna fick därefter chansen i spel fem mot tre i två fulla minuter efter ytterligare en svensk utvisning, men Tre Kronor redde ut den ryska anstormningen – med dubbel hjälp av målvakten Anders Lindbäcks högra stolpe.

Efter drygt 14 minuter skulle ryssarna få en chans att ta revansch i powerplay – och då small det. Poängkungen från årets JVM, Kirill Kaprizov, direktsköt sitt första seniorlandslagsmål, fint framspelad av Anatoli Golyshev. Direkt därefter var det Tre Kronors tur att spela powerplay och då kom kvitteringen. Oscar Fantenberg prickade in pucken bakom Ilya Sorokin med ett tungt skott från blålinjen.

Den svenska glädjen blev dock kortvarig, då Ryssland återtog ledningen blott fem sekunder senare när Maxim Karpov bröt sig fri.

Tre Kronor tog över

Tre Kronor tog över spelet i den andra perioden och parkerade ofta och länge i Rysslands försvarszon. Man fick en hel del tid i powerplay och det var i den spelformen kvitteringen slutligen skulle komma. Med en minut kvar av perioden pricksköt Alexander Bergström in pucken från högra tekningscirkeln efter enorm press från hemmalaget.

Återigen skulle dock Ryssland svara snabbt. Först fick man ett jätteläge precis efter målet och strax därefter kom också målet som åter satte ryssarna i förarsätet. Kaprizov gjorde sitt andra mål för matchen på ett liknande sätt som det första.

Hattrick av supertalangen

Tre Kronor inledde även den tredje perioden starkt, men i kraft av två snabba svenska utvisningar tog Ryssland över. I spel fem mot tre fullbordade Kaprizov sitt hattrick när han vinklade in pucken bakom en bortspelad Lindbäck.

Ryssland vann matchen med 4–2 och kan via seger mot imorgon Tjeckien vinna turneringen. Matchen börjar 12.00.

Sverige – Ryssland 2–4 (1–2, 1–1, 0–1)
0–1 (14.18) Kirill Kaprizov (Anatoli Golyshev), spel fem mot fyra
1–1 (16.22) Oscar Fantenberg (Alexander Bergström, Richard Gynge), spel fem mot fyra
1–2 (16.27) Maxim Karpov (Damir Musin, Egor Rykov)
2–2 (39.00) Alexander Bergström (Oscar Fantenberg, Carl Klingberg), spel fem mot fyra
2–3 (39.38) Kirill Kaprizov (Anatoli Golyshev)
2–4 (47.56) Kirill Kaprizov (Vladimir Tkachev, Alexei Bereglazov), spel fem mot tre
Skott: 45–22
Utvisningar Sverige: 2×5 1×5 1×20 Ryssland: 2×8
Domare: Anssi Salonen, Lassi Heikkinen
Linjemän: Daniel Persson, Alexander Waldejer
Publik: 10347