Damkronorna till VM-kvartsfinal

Efter en vinst och en förlust var Damkronorna piskade att slå Tjeckien i natt. Det lyckades man med och nu väntar VM-kvartsfinal.

De svenska ishockeydamerna är klara för VM-kvartsfinal mot ärkerivalen Finland. Detta efter två vinster på tre gruppspelsmatcher. I natt spelade man mot Tjeckien och det började inget vidare. Svenskorna inledde trevande med nervöst och stillastående spel. Det gav Tjeckiskorna chansen att ta ledningen i powerplay. Och de tog den. Michaela Pejzlova satte ledningsmålet bakom Sara Grahn efter 10.39. Svenskorna skulle dock kvittera. Med några minuter kvar av första perioden klev en ovan målskytt fram. Det var Johanna Fällman som satte sitt andra landslagsmål till 1–1 och svenskorna började spela mer avslappnat.

Svenskorna avgör i andra

Kniven mot strupen alltså för det svenska laget. Man var tvungna att vinna för att gå vidare. Då klev Johanna Fällman fram, igen. I powerplay tar hon hand om en sargretur och sätter ledningsmålet 5.12 in i andra perioden. Sedan gick det snabbt. Efter 7.59 så kom 3–1-målet. Samarbete mellan två före detta AIK-spelare resulterade i 3–1 bakom Klara Peslarova, till vardags i SDHL och SDE. Michelle Löwenhielm spelar fram Fanny Rask och det var svensk tvåmålsledning.

Nu väntar ärkerivalen

Nu var det motståndarlaget Tjeckien som var tvungna att trycka på framåt. De kom ut med mer fart än tidigare och hade ett litet övertag i tredje. Svenskorna slog ifrån sig en del men höll alltså ut och blev klara för VM-kvartsfinal. Matchen spelas ikväll mot ärkerivalen Finland.

Sverige – Tjeckien 3–1 (1–1, 2–0, 0–0)
0–1 (10.39) Michaela Pejzlova (Aneta Tejralova)
1–1 (15.48) Johanna Fällman (Maria Lindh)
2–1 (25.12) Johanna Fällman (Emma Nordin, Annie Svedin)
3–1 (27.59) Fanny Rask (Michelle Löwenhielm)
Skott: 16–20 (4–10, 8–3, 4–7)
Utvisningar SVE: 1×2 TJE: 3×2
Domare: Dina Allen, Melissa Szkola