Medan du sov avgjordes världens längsta match – i Norge

Världshistoriens längsta ishockeymatch avgjordes inatt. Matchen ingick i det norska slutspelet och spelades mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg – i hela 217 minuter och 14 sekunder.

Den femte kvartsfinalmatchen i norska GET-ligaen mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg startade 18:00 igårkväll – och slutade närmare 02:30 på natten. Mer än åtta timmars match berodde inte på någon utrymning av arenan eller att isen var tvungen att läggas om. Det gjordes helt enkelt inga mål under de sju första förlängningsperioderna. Det stod 1–1 vid full tid och sedan fick publiken vänta (väldigt) länge på ytterligare nätrassel.

Längsta någonsin

Skottstatistiken skrevs till otroliga 95–94 hemmalaget Storhamars favör, där det 95:e skottet också avgjorde matchen efter totalt 217 minuter och 14 sekunders spel. Avgörandet kom genom Joakim Jensen.

Världshistoriens längsta ishockeymatch. Hela 40 (!) minuter längre än mötet mellan Detroit Red Wings och Montréal Maroons från 1936 som är god tvåa med 176 minuter och 30 sekunder.

Många svenskar

Båda målvakterna är svenskar, i form av Oskar Östlund i Storhamar och Samuel Ward i Sparta. Övriga svenskar är Patrick Bäärnhielm, Erik de la Rose, Hampus Gustafsson, Daniel Hermansson och Mikael Zettergren i Storhamar – och Kalle Ekelund, Simon Fredriksson, Patrick Eriksson, Henrik Malmström, Joachim Nermark och Daniel Öhrn i Sparta.

Storhamar Hockey – Sparta Sarpsborg 2–1 SD (0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1–0)
Skott: 95–94 (9–2, 7–8, 8–10, 8–6, 10–14, 10–8, 4–7, 12–11, 7–11, 11–9, 7–7)
Publik: 5526, från början. Något lägre siffra bortåt småtimmarna, men merparten stannade kvar.