Västerås straffade Oskarshamn efter målfattig match

Tabelljumbon Västerås tog emot Oskarshamn idag i HockeyAllsvenskans enda match under kvällen. Resultatet? Hemmavinst efter straffar sedan Lukas Zetterberg satt båda sina straffar efter en målsnål match. Västerås inkasserade därmed sin tredje vinst av tre möjliga den här säsongen mot Oskarshamn.

Det var en målsnål match vi skulle få se under kvällen i ABB Arena när hemmalaget Västerås tog emot tabellnian Oskarshamn. Västerås hade sedan tidigare ett psykologiskt övertag på smålänningarna då man vunnit båda matcherna mot laget sedan tidigare.

Första perioden kommer knappast gå till historien som en av de mest välspelade perioderna. Totalt sköts sju skott från båda lagen och inget av lagen var riktigt närvarande. Mållöst inför mellanakten och det skulle inte dröja länge innan pucken låg i nät.

Styrningsmål öppnade målskyttet

Det var dock inte hemmalaget som skulle öppna målskyttet under kvällen. Gästernas Tobias Ekberg skickade in en puck på mål i början av andra perioden som poängkungen Manuel Ågren snyggt kunde styra in på tennis. Ett riktigt snyggt hockeymål och en riktig kalldusch för hemmalaget i början av perioden. Efter en kortare videogranskning kunde huvuddomaren, Pierre Schilken godkänna målet. Efter målet visade verkligen Oskarshamn att man ville ta tag i taktpinnen och tryckte ned motståndarna ordentligt i en hård forechecking vilket var nära att resultera i ytterligare mål för gästerna. Matchbilden kunde dock mattas ut efter en timeout från hemmalaget. 0-1 inför tredje perioden.

Likt målet i andra perioden skulle även tredje perioden innefatta ett snabbt mål. Västerås kommer ut med helt nya krafter och trycker upp Oskarshamnsbackarna högt upp i offensiv zon. Det skulle visa sig ge utdelning. Redan efter 20 sekunder kan Lukas Zetterberg snappa upp en lös puck efter en offensiv tackling. Fria ytor öppnar sig i Oskarshamns zon och Zetterberg hittar en fristående Hampus Larsson som skickligt kan lägga in pucken bakom Wictor Ragnewall. Utjämnat direkt i tredje perioden och matchen stod och vägde igen.

Perioden spelades av med relativt få chanser att avgöra för båda lagen och matchen gick till straffar efter en mållös förlängning. Efter två mål direkt i straffläggningen av Manuel Ågren och Lukas Zetterberg stod det länge och vägde. Till sist kunde hemmalagets Lukas Zetterberg göra sitt andra straffmål för kvällen under suddenstraffarna och skrapa ihop två viktiga poäng för tabelljumbon.

Oskarshamn upp på delad playoffplats

Västerås går därmed upp på 36 poäng medan Oskarshamn går upp på delad playoffplats med Modo och Vita Hästen. Det här var Västerås sjätte poäng på tre matcher medan Oskarshamn har fem raka förluster.

VIK Västerås HK – IK Oskarshamn 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
0-1 (20:30) Manuel Ågren (Tobias Ekberg, Gustav Ahnelöv)
1-1 (40:20) Hampus Larsson (Lukas Zetterberg)
2-1 (65:00) Lukas Zetterberg, avgörande straff
Skott: 20-27 (4-3, 6-14, 7-10, 2-0, 1-0)
Tekningar: 28-25 (8-5, 8-9, 9-8, 3-3)
Domare: Pierre Schilken
Linjemän: Jimmy Andersson, Andreas Lundén