Västerås segrade i svängig match trots dramatik på slutet

Västerås och Karlskoga kampade under kvällen om poäng i en svängig match i ABB Arena. Efter sju mål och stor dramatik på slutet kunde till sist Västerås ta hem tre poäng.

Det skulle visa sig bli en match med mycket känslor, både på och utanför planen. Efter att Västerås haft matchen under kontroll med ledning 4-1 inför tredje perioden blev det till slut dramatik under slutsekunderna där gästerna tryckte på för ett kvitteringsmål. Trots powerplay i slutskedet för Karlskoga kunde Västerås säkra femte raka segern.

Matchen började direkt med ett fartfyllt tempo där Karlskoga förde spelet. Trots det stora skottövertaget skulle det visa sig att hemmalaget skulle vara giftigast på att förvalta sina chanser. Direkt efter ett boxplay för Västerås får den tidigare utvisade Stefan Gråhns pucken. Efter en längre uppåkning får Västerås chansen att sätta första pucken när man kommer två mot en. Gråhns är kylig med pucken och passar Fredrik Johansson som sätter trissan i nätet bakom en chanslös Andrew Engelage.

Nästa mål skulle även Västerås göra igen och den här gången utnyttjar man powerplayläget man får. Nyförvärvet Chris Langkow serverar Anton Mylläri som sedan hittar en fristående Lucas Zetterberg på blålinjen. Zetterberg visar prov på sitt farliga skott och gör det obekvämt för nätet när han får på ett ruggigt slagskott som sitter i nät. 2-0 på resultattavlan och Andrew Engelage släpper oväntat in två av tre skott han får på sig under första perioden.

Första målet i andra perioden skulle komma snabbt och den här gången är det backen Rasmus Edström som skickar i väg pucken från blålinjen. Efter en misstänkt touch framför mål letar sig pucken in bakom Engelage och Karlskoga får inte alls den start de vill ha för att kunna vända på matchen. Repliken kommer dock snabbt och det är Karlskogas poängkung Victor Ejdsell som förvaltar en returpuck från Henrik Lundberg. Pucken sitter elegant placerad i krysset och den viktiga nollan är sprucken.

Spikan i kistan skulle däremot komma och när klockan står på 10:45 nätar Västerås i sitt powerplay igen efter att Ricard Blidstrand slashat en VIK-spelare. Christopher Fish passar en framåtrusande Fredrik Johansson framför mål. Lagkaptenen gör inga misstag och sätter pucken i nät. 4-1 inför sista perioden och många trodde att segern för Västerås var klar, men det skulle visa sig ställas på prov.

Mäktigt skottövertag skulle inte hjälpa

Karlskoga reducerar två gånger om i slutperioden och när man får powerplayläge i slutet av perioden trycker man på för en kvittering. Trots ett antal farliga chanser framför Henrik Lundberg får man inte in pucken och Västerås kan bärga sin femte raka seger trots att Karlskoga vinner skotten med hela 2-21 i sista perioden.

Observera då skotten i matchen som slutade hela 17-43 men trots det kunde Västerås stå pall och ta tre viktiga poäng. Västerås utnyttjade två av sina tre powerplaychanser vilket skulle visa sig bli matchavgörande. Västerås möter härnäst Timrå på bortaplan medan Karlskoga tar sig an Pantern i Nobelhallen under lördagen.

VIK Västerås HK – BIK Karlskoga 4-3 (2-0, 2-1, 0-2)
1-0 (07:17) Fredrik Johansson (Stefan Gråhns)
2-0 (14:30) Lucas Zetterberg (Anton Mylläri, Chris Langkow), spel fem mot fyra
3-0 (21:21) Rasmus Edström (Mikael Frycklund, William Wikman)
3-1 (22:22) Victor Ejdsell (Theodor Lennström)
4-1 (30:45) Fredrik Johansson (Christopher Fish, Simon Karlsson), spel fem mot fyra
4-2 (43:08) Alexandre Lavoie (Ricard Blidstrand)
4-3 (57:38) Theodor Lennström (Alexandre Lavoie, Victor Ejdsell)
Skott: 17-43 (3-11, 12-11, 2-21)
Tekningar: 32-29 (8-12, 13-13, 11-14)
Utvisningar: VIK: 5×2 BIK: 3×2
Domare: Peter Lyth
Linjemän: Peter Almerstedt, Rickard Nilsson