SHL-KVAL 2019: AIK-hjälten efter gårdagens hattrick

På Hovet fick vi se AIK krossa Oskarshamn i den första matchen i den Hockeyallsvenska finalen. Gnaget vann med hela 5–1 efter ett hattrick från lagets kanadensare Garry Nunn.

AIK krossade Oskarshamn med 5–1 under måndagskvällen. Drygt 5700 personer hade tagit sig till Hovet för att se den första matchen i den Hockeyallsvenska finalen. Publiken bjöds på en målexplosion från hemmalaget i den andra perioden. Gnagets Garry Nunn gjorde hattrick och blev utsedd till matchens lirare.

Såklart är det en jättebra start för mig personligen att göra hattrick, säger han.

Avgjordes i andra perioden

Efter en mållös första period gjorde AIK fem mål i den andra. Redan efter 6:30 stod det 3–0. Då hade Garry Nunn gjort två av målen. Med fem minuter kvar av perioden sköt Garry Nunn in sitt tredje mål för kvällen. Den effektivitet som saknades under de första 20 minuterna fick vi istället se i den andra perioden.

Ja, det var en riktigt bra period från oss, såklart, vi gör fem mål. Men jag tycker vi var bra i första perioden också. Visserligen gör vi inga mål i de powerplay vi har, men vi i laget tror på oss själva och vi har bra självförtroende, säger han.

Att flera kedjor levererar är viktigt i en finalserie. Det gäller att gå igång produktionen på så många som möjligt. AIK som gjorde flest mål under grundserien har många potentiella matchvinnare i sin trupp.

Vi har så många vapen, både offensivt och defensivt. Om en kedja inte gör mål gör en annan kedja mål, det har varit så hela säsongen, säger Garry Nunn.

Det gäller att ha rätt fokus

När man kommer ut till den sista perioden och leder med fem mål kan det vara svårt att hitta motivationen. Det tempo som hade speglat de två första perioderna var nästan helt borta. Oskarshamn försökte anfalla medan AIK la fokus på defensiven. Tillslut fick bortalaget hål på Erik Källgren i AIK-målet och snyggade till siffrorna lite. Garry Nunn tycker att Gnaget släppte till lite för många chanser mot Oskarshamn.

De är ett väldigt skickligt offensivt lag. Vi kan inte slå massa chanspassningar och ge dem chansen att komma två mot en, det är inte värt det, säger han.

När man har ledningen i slutet av en match gäller det att ta rätt beslut hela tiden. Istället för att gå för ytterligare mål spelade AIK defensivt, smart och kontrollerat.

I den tredje perioden fokuserade vi bara på att få ner puckarna och fortsätta checka, det är inte värt att ge dem någonting. Självklart vill alla spela offensivt hela tiden, men ibland måste man spela smartare, säger Garry Nunn.