Foto: Bildbyrån
HP-bloggens blogginlägg kommer idag primärt att handla om tunnelseende hos spelare, tränare, supporters, anhöriga och i vissa fall även domare.  För visst måste det vara det man lider av när man sväljer vissa kommentarer på isen, men inte andra. Det gäller att ta ställning!

-Horunge.
-Bögjävel.
-Svartskalle
-Domarjävel

Listan kan göras lång över kommentarer som haglat på isen, spelare emellan under matcher genom åren.

Tänk sedan på detta en sekund…

”Mina barn och andras Ungar”

Den tanken slår mig ofta när fall av till exempel osportsligt uppträdande uppmärksammas… Det kanske är därför jag också får försvara mig även inom de egna leden – för jag vägrar försvara hån, hat och verbala kränkningar från spelare, oavsett lagtröja 🙂

”Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga.
…ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga”

Jag blandar och ger friskt men ett bättre visdomsord får man leta efter som passar i sammanhanget. Oavsett vad man tror eller inte tror på.

Åter till detta tunnelseende

Ska Vi gemensamt kunna hjälpas åt att förändra hur spelare ska bete sig verbalt mot varandra och vilka uttryck som inte är okej att använda under en match, då är det dags att börja bli konsekvent, på riktigt!

Att ha en Nolltolerans och aldrig någonsin försvara att spelare kränker varandra/domare på isen.

Snacket om att ”det hör till sporten” kunde inte vara mer felaktig. Hockey ska förena och skapa en gemenskap, INTE tillåtas vara en arena för utanförskap och kränkningar.

Vidhåller man det så förespråkar man också att hat och hot ska vara en del av den absolut härligaste och roligaste sport som finns! Man kan inte på allvar tycka att det är okey och ett naturligt inslag inom hockeykulturen, för att sen stoltsera med regnbågsknappen på rockslaget eller sympatisera med Friends eller dylika organisationer. Mobbning ÄR mobbning – kränkningar är ALLTID kränkningar oavsett vart de utspelar sig.

Målsättningen och tanken med Hockey och för den delen ALL sport, är väl att den ska vara till glädje för folk oavsett vilket lag man håller på, spelar för eller dömer i?

Engagemang och passion för sporten får man aldrig förväxla med att man tar sig rätt att håna eller kränka varandra – det är som att påstå att den man älskar har man rätt att aga -för ”det hör till”

Så – varför ser Du flisan i din broders öga men inte bjälken i Din egen?

Varför försvarar man hellre de egna spelarnas kränkningar än tar avstånd helt – om man verkligen VILL bidra till en bättre hockeykultur? Att ursäkta sina egna med hur andra beter sig – då är vi där igen med ”mina barn och andras ungar”-mentaliteten.

De uttryck som inledde bloggen dyker inte sällan upp vid domarbeslut som inte faller i god jord hos alla. DÅ om någon gång är det viktigt att man ändå tar ställning MOT allt vad glåpord och hån heter. Även om det råkar vara det egna lagets spelare som gått över gränsen.

Så ta ställning!

Ska man få bort skiten måste vi alltså vara konsekventa.

Hur har vi annars tänkt att vi ska få ett bättre samhällsklimat i vardagen när vi inte tar ställning emot det inom sporten? Man kan inte ha olika värderingar beroende på vart de ska praktiseras.

I HP jobbar vi för Nolltolerans mot Näthat och Mobbning. Därför är det för oss en självklarhet att gemensamt ta avstånd från det även när det sker på isen mellan spelare – oavsett lagtillhörighet.

Skyll inte på andra, kliv ut ur sandlådan och ta fram den berömda ryggraden. Speciellt om du verkligen är av åsikten att hån, kränkningar, glåpord och grisiga kommentarer INTE är synonymt med passion, engagemang, känslor och KÄRLEK till sporten.

Något vi kanske alla skulle börja med, är att syna våra egna lag och vårt egna språkbruk. Annars blir det lite svårt den dagen barn, barnbarn eller brorsans grabb/tös kallar dig horunge och du ska förklara varför det inte är okey. När spelaren i ditt lag skrek det själv häromveckan under match – du jublade… För där var det helt okey.

Som sagt – att ta ställning och att vara konsekvent.

Annonser

Kommentarer

Kommentarer

Scandic
DELA
Föregående artikelDIF-SILLY: Stjärnlöftet kommer hem
Nästa artikelEfter det olämpliga uttalandet – nu ber Malmö om ursäkt
Administratör och grundare av den mixade supportergruppen HockeyPuckat på Facebook med över 5 000 medlemmar. 51 år,singelmamma och hockeynörd. Följer Toronto Maple Leafs i NHL, Färjestad BK i SHL samt Kiruna AIF i Hockeyettan. Brinner för Vänskap över Supportergränserna med Nolltolerans mot näthat & mobbning. Gruppen HockeyPuckat styrs av trygghetsverktyg som borgar för ett bättre nätklimat. ”Ur det Lilla sprids det Stora - Hockeyglädje ”