Ullströms fräckis avgjorde det jämna rivalmötet

Matchen mellan HV71 och Färjestad stod länge och vägde i ett 1–1-läge innan HV kunde avgöra i slutet av den tredje perioden. Slutresultatet skrevs till 3–1 och HV leder nu kvartsfinalserien med 1–0.

Den första perioden i kvartsfinalserien mellan rivalerna HV71 och Färjestad var precis så het som förväntat. Kinnarps Arena var fullsatt och ljudnivån på publiken var hög från start. Inte ens när bortalaget gjorde 0–1 efter drygt 90 sekunder dog stämningen. Detta trots att målet tillkom plötsligt efter att HV:s slutspelsdebutant i målet, Linus Söderström, missat pucken när han skulle blockera den. Det uppfattades snabbt av Marcus ”Lilliz” Nilsson som kunde lägga in pucken i en, så gott som, öppen målbur.

Färjestad fortsatte trycka på och var det något hetare laget i förstaperioden, men i slutet av densamma lyckades ändå HV71 kvittera efter en snabb spelvändning. Mattias Tedenby hittade Filip Sandberg med en vass passning genom slottet och den sistnämnde tryckte in 1–1 bakom Lars Haugen.

Många vassa lägen

I den andra perioden var det fortsatt högt tempo. Båda lagen både skapade och bjöd varandra på bra chanser, men de båda målvakterna stod pall för trycket. Närmast var Milan Gulas (Färjestad) och Ted Brithén (HV71) med varsitt skott i målramen, men inga mål gjordes under perioden – och ställningen var därmed fortsatt 1–1 inför den tredje.

Sent avgörande

I den tredje perioden var Färjestad något hetare än hemmalaget inledningsvis. Man stängde ner HV:s anfallsspel effektivt och kontrade friskt. Matchen stod länge och vägde och det mesta talade för att den skulle komma att avgöras via förlängning – men med tre minuter kvar kom segermålet för HV71. Det var David Ullström som tog sig in på kassen via en fräckis och lade retfullt in pucken bakom Haugen.

I slutminuten satte Simon Önerud spiken i kistan för sitt lag när han lade in 3–1 i öppen kasse. HV71 tog därmed ledningen i kvartsfinalserien och nästa match spelas på måndag i Löfbergs Arena i Karlstad.

HV71 – Färjestad 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)
0–1 (01.29) Marcus Nilsson (Rasmus Asplund)

1–1 (18.27) Filip Sandberg (Mattias Tedenby, Lias Andersson)
2–1 (56.48) David Ullström (Lawrence Pilut)

3–1 (59.06) Simon Önerud (David Ullström)
Skott: 31–27
Utvisningar HV: 2×2 FBK: 2×2

Domare: Mikael Holm, Marcus Linde