HV i förarsätet efter första finalen

Jönköping var drabbat av SM-finalfeber idag. Det var dags för final nummer ett mellan HV71 och gästande Brynäs och det med hemmalaget som vinnare.

Kinnarps Arena kokade vid nedsläpp och exploderade endast 29 sekunder senare. Det var alltså HV71 som gjorde första målet i årets SM-final. Simon Önerud fick lite yta, vände om och satte pucken säkert bakom Felix Sandström. HV fortsatte att ligga på men Brynäs spelade upp sig med tiden. Hemmalaget skulle ändå utöka till 2–0. Gästerna gav bort pucken och Adam Almqvist lade in den mot kassen. Pucken byter riktning, hamnar bakom Sandström och trycks i nät av Ted Brithén. Men Brynäs gav inte upp för det. De satte 2–1-reduceringen med bara 18 sekunder kvar av perioden genom Oskar Lindblom framspelad av sina kedjekamrater Clark och Jensen.

Stjärnan klev av – kom tillbaka

Mellanakten var jämn och mållös ungefär halvvägs. Då hade Simon Önerud precis hunnit missa ett friläge. Målskytt med precis halva matchen spelad blev en spelsugen Mattias Tedenby för HV71 till 3–1 efter en fin inbrytning. Utöver glädjen oroades HV-ledningen av en skada på stjärnan Andreas Borgman. Han klev av för behandling av ena handleden efter en närkamp, kom tillbaka i slutet på perioden men klev av igen i tredje perioden. I slutskedet på andra träffades även Oskar Lindblom, Brynäs, av en tackling som tar i huvudet men utan åtgärd från domarna.

HV i förarsätet

Brynäs stretar emot i tredje perioden och bjuder upp till match. Man lyckas reducera till 3–2 några minuter in i slutperioden genom Linus Ölund. Dock utökar HV71 till 4–2 nästan direkt. Mindre än en och en halv minut efter Brynäsmålet sätter Christoffer Törngren pucken i nät. Närmare än det där uddamålet kommer inte gästerna utan HV71 sätter spiken i kistan med 1.34 kvar. Ted Brithén blev tvåmålsskytt med sitt mål i tom bur.

HV71 – Brynäs IF 5–2 (2–1, 1–0, 2–1)
1–0 (00.29) Simon Önerud (Martin Thörnberg, Erik Christensen)
2–0 (12.02) Ted Brithén (Pär Arlbrandt, Adam Almqvist)
2–1 (19.42) Oskar Lindblom (Kevin Clark, Jesper Jensen)
3–1 (30.06) Mattias Tedenby (Anton Bengtsson, Filip Sandberg)
3–2 (48.26) Linus Ölund (Jacob Blomqvist, Lucas Carlsson)
4–2 (49.42) Christoffer Törngren (Anton Bengtsson, Kevin Stenlund)
5–2 (58.26) Ted Brithén (Oscar Sundh, Anton Bengtsson)