Andra raka och fördel Brynäs efter drama

Matchen svängde, den andra perioden blev målrik och det blev dramatiskt. Nu är det fördel Brynäs inför match fyra på hemmaplan.

Inför matchen kom uppgifter om att Felix Sandström var sjuk och David Rautio fick vakta Brynäs-kassen. Det blev känslor direkt med gruff på uppvärmningen också. Den första perioden präglades sedan av fysiskt spel, övertag i tekningsstatistiken för Brynäs med 16–2(!) och ett ledningsmål. Målskytt blev kapten Jacob Blomqvist. En ställning som stod sig till paus.

Mål efter mål i andra

Det dröjde inte länge i andra perioden innan Brynäs fick ett friläge genom Oskar Lindblom. Dock resultatlöst. Fortsättningsvis bjöds det på känslor, högt tempo och fysiskt spel. Matchen vände fram och tillbaka. HV kunde sedan kvittera. Det var Kevin Stenlund som, efter att ha tagit över Christensens plats i förstakedjan, tryckte in kvitteringen. En kvittering som endast stod sig i två minuter. Jacob Blomqvist satte 2–1 för Brynäs efter en retur från Söderström. Men HV skulle kvittera och få jubla igen kort därefter. Andreas Borgman skickar in pucken mot mål och Mattias Tedenby får efter många om och men in 2–2-pucken bakom Rautio. Men tji fick HV. Brynäs tar ledningen igen. Det är Daniel Paille som får in pucken bakom HV-keepern med en backhand, från dålig vinkel, som egentligen inte ska gå in. Ställningen, 3–2 till Brynäs, står sig sedan inför tredje.

Stressat HV lyckas kvittera

Det blir tidigt lite dramatiskt när Linus Söderström kliver ut från sin målbur, slänger sig efter pucken och träffar den men Brynäs Paille får med sig pucken. Söderström glider ut i mittzon och Paille får öppet mål men missar. Stressat i HV. Ett hemmalag som är tvingat att gå framåt och det lyckas. Ledaren Martin Thörnberg kliver in och sätter 3–3 med fem minuter kvar. Tempot ökar markant efter det målet. Med bara sekunder kvar kliver Simon Önerud in mot Brynäskassen, då kommer Lukas Kilström flygande i hemjobbet och kör över HV-forwarden. En tung, korrekt och klockren tackling. Ställningen står sig vid full tid och det blir förlängning.

Snabb spelvändning och så var det avgjort

Efter en kampsituation och en avslagen klubba kommer spelet ner i Brynäs zon igen. Då tar man kontroll på pucken, Pathrik Westerholm slår en lång passning och man skapar en två-mot-en-situation. Där kliver brorsan Ponthus in med puckens offensiv zon och lyckas spela fram Tomas Zaborsky med en passning förbi HV-backarna. Zaborsky får öppet mål och avgör i förlängning. Ledning Brynäs i SM-finalserien efter en andra raka förlängningsseger. Det sägs ju att de som vinner match tre oftast tar guld…

HV71 – Brynäs IF 3–4 (0–1, 2–2, 1–0, 0–1)
0–1 (03.51) Jacob Blomqvist (Johan Alcén, Linus Ölund)
1–1 (31.24) Kevin Stenlund (Simon Önerud, Dylan Reese)
1–2 (33.32) Jacob Blomqvist (Johan Alcén)
2–2 (34.56) Mattias Tedenby (Andreas Borgman, Oskar Sundh)
2–3 (36.20) Daniel Paille (Kevin Clark, Ryan Gunderson)
3–3 (55.03) Martin Thörnberg (Simon Önnerud, Andreas Borgman)
3–4 (66.45) Tomas Zaborsky (Ponthus Westerholm, Pathrik Westerholm)