Nils Andersson om derbysegern: ”En tidig julklapp till våra supportrar”

Malmö slog under tisdagskvällen Rögle med 3-2 i säsongens tredje skånederby. Efter matchen träffade Hockeybladet en glad Nils Andersson som pratar om betydelsen i att slå just Rögle.

På pappret är det bara tre poäng men för spelarna och fansen är det mer än så. När Malmö Redhawks lämnar Ängelholm för att resa tillbaka gör man det återigen som regerande derbymästare efter att ha slagit Rögle på bortaplan med 3-2. Efter matchen fick Hockeybladet träffa Malmös stjärnback Nils Andersson som pratar om hur viktigt det är att vinna ett skånederby.

– Egentligen betyder ju segern tre poäng, men samtidigt vet jag att det finns många som kommer att gå till jobbet imorgon som stolta Redhawks-supportrar. Man kan se det som en tidig julklapp till våra supportrar.

Du är ändå inne på din fjärde säsong i Malmö. Hur är din egen relation till Skånederbyn?
– Jag är själv uppvuxen med norrlandsderbyt mellan Skellefteå och Björklöven så det här med derby är något jag alltid ser fram emot och längtar till. Det blir ofta något helt speciellt och vi har haft några helt galna derbyn mot Rögle (senast lagen möttes vann Rögle med 8-7 efter förlängning).

Försöker njuta

– Ibland när det är paus under en sån här match så man tittar någon av fansen i ögonen. Då ser man tydligt att den här matchen betyder mer än en vanlig match. Man får ett rus genom kroppen som spelare när man ser sånt. Jag försöker se till att njuta så mycket jag kan. Vi har som sagt haft många roliga matcher mot Rögle. Många missnöjda tränare men också många glada supportrar. Som offensiv spelare så är det kul att det blir lite mål också i världens mest defensiva liga, säger han och skrattar.

I just dagens match var det Rögle som kom ut bäst och hade en 2-1 ledning efter den första perioden. I den andra skulle dock Malmö ta över matchen helt och vann skotten i den perioden med klara 12-4. Nils Andersson sammanfattar matchen såhär:

– I första perioden så kommer Rögle ut med bra fart och egentligen bränner det mesta av sitt krut. De går ut och avfyrar alla raketer de har redan från start. De trycker tillbaka oss ordentligt och vi får inget flyt alls i vårt spel. Samtidigt tänkte vi hela tiden att de inte kommer att orka att spela så här i hela matchen. I den andra perioden var de istället vi som styr spelet och spelar en bra hockey. I den tredje perioden kommer vi lite tillbaka till hur det var i den första. De kör över oss spelmässigt många gånger och vi tvingas bara chippa ut pucken. Vi spelar lite för mycket på resultatet.

Andersson: ”En av de bästa känslorna som finns”

I den andra perioden kom också ett mål från Anderssons klubba när Malmö fick chansen i powerplay.

– Jag och Rhett Rhakshani gör ett platsbyte uppe vid blålinjen. Han fejkar skott och släpper pucken till mig. Då vet jag precis var jag ska skjuta . Sen täcker Bryggman bra framför mål och jag lyckas sätta pucken där jag vill. Att få sätta pucken precis som man vill i ett derby, det är en av de bästa känslorna som finns. Det är det man spelar för.

Vad sa tränaren till er inför den andra perioden? För det var ju ett helt annat Malmö som kom ut efter pausen.
– Jag tror han har satt rätt mycket under säsongen så han behövde inte säga så mycket mer. Vi spelare kände nog själva att det här inte räcker till. Jag kollade faktiskt någon statistik och vi är väldigt starka i just den andra perioden (bäst i hela SHL). Jag tycker vi bevisar det idag. Det är vårt spel i den andra perioden som lade grunden till att vi kunde få den här sköna segern.