Starkt powerplay bäddade för sjätte raka hemmasegern

Att Linköping är starka i powerplay har nog inte undgått någon. Och under torsdagens 4-1 seger mot Djurgården var det just powerplay som blev avgörande.

Kvällens match i Saab Arena var den fjärde och sista gången för säsongen som Linköping ställdes mot Djurgården. Alla de tidigare har slutat med seger för Linköping som såklart ville fortsätta den trenden. Men det var bortalaget som öppnade starkast och tryckte stundtals tillbaka Linköping ordentligt. Men precis som så många gånger förr så var Djurgården ineffektiva och lyckades inte få in pucken bakom Marcus Högberg i Clubens mål.

Efter 07:31 blev istället Djurgårdens Matt Anderson utvisad för tripping och Linköping fick för första gången i matchen visa upp sitt starka powerplay. Och det dröjde inte mer än 20 sekunder innan pucken låg bakom Adam Reideborn i Djurgårdens mål. Målet gjordes av Linköpings poängkung Broc Little.

Mycket mer än så hände inte under den första perioden utan den slutade 1-0.

Den andra perioden var inte mer än tre minuter gammal när hemmalaget utökade sin ledning till 2-0 genom Mathis Olimb. Reduceringen skulle dock komma för Djurgården sex minuter senare genom Matt Anderson som med ett skott ur nästan omöjlig vinkel hittade en lucka på Marcus Högberg.

Nytt powerplay och nytt mål

När lite drygt tre minuter återstod av den andra perioden så åkte Djurgårdens Daniel Brodin ut två minuter för hakning. Och precis som förra gången så skulle Linköping utnyttja det. Den här gången genom Kristian Näkyvä. 3-1 stod sig sedan perioden ut.

I den tredje perioden förväntade sig nog de flesta att Djurgården skulle trycka på för ett reduceringsmål. Men tvärtom var det Linköping som var det bättre laget. Man skapade genom flertalet långa anfall mycket bra lägen att utöka sin ledning och därigenom antagligen avgöra matchen helt.

När lite mindre än fem minuter återstod så insåg Djurgården att någonting måste göras och man begärde timeout. Denna timeout verkade dock nästan få en motsatt effekt för dryga två minuter senare avgjorde Anssi Salmela matchen för Linköping med sitt 4-1 mål.

Fjärdeplacerade Linköping besegrade alltså Djurgården för fjärde gången den här säsongen. Detta mycket genom ett hundraprocentigt powerplay.

Linköping-Djurgården 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)

1-0 PP (07:54) Broc Little (Anssi Salmela, Garrett Roe)

2-0 (23:08) Mathis Olimb (Eddie Larsson, Anton Karlsson)

2-1 (29:16) Matt Anderson (Daniel Brodin, Alexander Falk)

3-1 PP (38:11) Kristian Näkyvä (Andrew Gordon, Ken-Andre Olimb)

4-1 (57:36) Anssi Salmela (Broc Little, Ken-Andre Olimb)

Skott: 29 – 26 (6-5, 11-9, 12-12)

Utvisningar: 2×2 – 2×2