Leksand tog första hemmasegern

Ett Leksand med sju raka förluster tog tidigt ett stadigt grepp om matchen mot Luleå. Hemmaplansfördel skulle visa sig väga tungt med bra tryck i arenan, och Leksands unga spelare klev fram och visade vägen. Den första hemmasegern för säsongen och den andra segern totalt gör att Leksand kryper lite närmare lagen ovanför i tabellen.

Leksand och Luleå gick in i matchen med förluster i sina respektive matcher från i torsdags, LIF med 1-4 mot Brynäs och LHF med 0-5 mot Malmö. Med förhoppningar från båda lagen om att ta en vinst så öppnades matchen i ett snabbt men ganska slarvigt spel från båda håll.

Efter fyra minuter kom den första riktiga målchansen då Johan Porsberger fick ett öppet läge i slottet, men skottet räddades av Luleås målvakt Joel Lassinantti. Det första målet kom istället knappt elva minuter in i perioden genom Oskar Lang som därmed gjorde mål för andra matchen i rad för sitt Leksand. Resterande tid av perioden kontrollerades av Leksand som också gick till pausvila i en rättvis ledning med 1-0.
– Vi åker mycket skridskor, en fartfylld match så det är kul att vara där ute och spela. Det är bara att fortsätta såhär så kommer vi fixa det här tror jag, sade Oskar Lang till C More.

Den andra perioden öppnades med ett starkt Leksand som tryckte ner Luleå djupt i bortalagets defensiva zon. Luleå fick dock en chans att ta sig in i matchen via ett powerplay då målskytten Oskar Lang åkte ut för en tripping, men effekten blev den helt motsatta då junioren Isac Skedung gjorde mål på ett friläge, och 2-0 till Leksand var ett faktum.

Luleå försökte sedan få i en puck för att få häng på hemmalaget, men då klev unge Isac Skedung fram igen och sköt in 3-0 i ett öppet mål. Med en tremålsledning spelade Leksand av mellanakten och satte sig i en mycket bra sits inför den sista perioden, trots många mycket vassa målchanser från bortalagets sida. Atte Engren, målvakt i Leksands IF, klev fram och räddade många viktiga lägen.
– Jag tycker vi kommer ut som vi pratat om i omklädningsrummet, kör på bra och har bra snurr i anfallszon med mycket skott på mål. Skönt att det lossnar lite med målskyttet nu, sade tvåmålsskytten Isac Skedung till C More.
– Vi måste sluta slarva, få ner puckarna och vara mer hungriga. Vi får lite panik när de gör 1-0, vi måste lugna ner oss. Vi vet vad vi kan så det är bara att jobba, sade Luleås Gustav Rydahl till C More inför sista perioden.

Redan innan den första minuten var spelad av tredje perioden fick Leksand en chans att dryga ut ledningen i powerplay då Linus Nässén visades ut. Bortalaget höll dock ut och släppte inte till några farliga chanser, vilket var mycket viktigt för att kunna hålla liv i matchen. Strax efter Leksands powerplay fick Luleå chansen att reducera i powerplay då Joe Piskula åkte på en tvåminutare, men man fick inte utdelning på lägena som skapades. Matchen öppnades upp efter det, och det blev mycket “Hawaii-hockey” så att säga och det skapades inte många chanser från något av lagen.

Istället för en reducering ökade Leksand på till 4-0 genom Johan Olofsson med fem minuter kvar av matchen. Den första hemmasegern för Leksand var ett faktum, och Luleås förlustsvit förlängdes därmed till fem raka matcher utan vinst. Noterbart är att Atte Engren fick hålla nollan, vilket är Leksands första match utan att släppa in ett mål den här säsongen.
– Jag är så glad för pojkarna, nu klarar vi det i 60 minuter. Vi tog ett steg till idag, sade Leksands IF tränare Per-Erik Johnsson till C More efter matchen.