HV71 vann i Norrbotten – efter två mål från superstjärnan

HV71 inledde med seger i den första matchen av två den här helgen mot Luleå. Bortalagets kanadensare Erik Christensen blev stor matchvinnare med sina två mål.

Det var en händelserik första period i COOP Norrbotten som inledde back-to-back mötet mellan HV71 och Luleå. Totalt gjordes det hela fyra mål i den första perioden.

En av huvudrollsinnehavaren i matchen var Jönköpingslagets kanadensiska stjärna Erik Christensen. Den NHL-meriterade spelaren stod för två mål i matchen och var ett ständigt hot mot Luleåförsvaret. 3-1 skrevs till slut siffrorna efter den första perioden, efter ytterligare två mål, gjorda av Pär Arlbrandt och Luleås Ilari Melart.

Mittenperioden blev inte en målkavalkad som den inledande perioden i matchen. Den andra akten präglades istället av ett tightare spel från båda lagen. Men det var hemmalaget som skapade sig ett bra läge att komma in i matchen efter ett tidigt mål efter två minuters spel. Luleås nyförvärv inför säsongen, Kael Mouillierat prickade in Luleås andra mål och hemmapubliken fick känna hopp om en vändning inför den avgörande perioden.

Den sista perioden blev dock ett enda stort misslyckande för Luleå. Norrbottensgänget lyckades inte få iväg ett enda skott förrän Gustav Rydahl gjorde det, nio minuter in i perioden. Istället var det HV71 som skapade fler lägen och var närmare ett fjärde mål och därmed punktera matchen.

HV71 tog tre poäng och nu väntar returmöte i Kinnarps Arena under lördagen. För Luleås del var det inte bara förlusten som fick en bitter eftersmak. Luleås unga back Pontus Själin utgick skadad i den andra perioden efter att hans knä vridigt sig otäckt.

Hans ersättare blev den unge schweizaren Livio Stadler, född 1998 som därmed fick göra sin SHL-debut ikväll. SHL-debutanten anslöt direkt in till den tredje perioden från sin egen match med J20-laget, som under kvällen mötte Mora IK J20.

Luleå HF – HV71 (1-3, 1-0, 0-0)

0-1 (03.39) Erik Christensen (Niklas Hansson, Lawrence Pilut), spel fem mot fyra

1-1 (04.10) Ilari Melart (Julius Junttila, Johan Harju)

1-2 (08.44) Pär Arlbrandt (Niklas Hansson)

1-3 (13.36) Erik Christensen (Pär Arlbrandt, Mattias Tedenby)

2-3 (22.23) Kael Mouillierat (Ilari Melart, Kim Johansson)

Skott: 25 – 29 (14-10, 5-13, 6-6)

Tekningar: 31 – 23 (13-9, 11-5, 7-9)

Tacklingar: 19 – 6 (4-3, 5-1, 10-2)

Utvisningar LHF: 2×2 HV71: 4×2