HV71 vann årets första semifinal efter imponerande tredjeperiod

Den första semifinalen i årets SM-slutspel spelades ikväll mellan HV71 och Malmö i Kinnarps Arena. Och det var hemmalaget HV som gick segrande från matchen efter att ha gjort fyra mål i den tredje perioden.

HV71 har inte spelat semifinal i SM-slutspelet på sex år. Det kanske låter mycket men tänk då på att Malmös senaste semifinal var för 16 år sedan. I kvällens match var de dags för de båda lagen att återigen spela semifinal.

Malmöledning trots HV:s spelövertag

Det var hemmalaget HV71 som var de bättre laget under stora delar av den första perioden och man skapade även de farligare chanserna. Men trots det var det Malmö som skulle ta ledningen. Efter en situation i Malmös zon 15 minuter in i matchen s¨å hettade det till mellan Oscar Sundh i HV71 och André Benoit i Malmö. Det resulterade i powerplay för Malmö efter att Benoit ”bara” fått två minuters utvisning medan Sundh fick två plus två. Alla utvisningarna var för roughing. I det efterföljande powerplayspelet kom Malmös ledningsmål. Malmö visade upp sitt starka powerplay när Illari Filppula hittade Andreas Thuresson som med ett bra skott gav Malmö en 1-0 ledning som hölls perioden ut.

Malmö fick en bra chans att utöka sin ledning tidigt i den andra perioden men skottet från Nichlas Hardt prickade ramen bakom Linus Söderström i HV:s mål. Istället skulle kvitteringen komma. Filip Sandberg skrinnade in i offensiv zon och var på väg att runda målet när han sökte Ted Brithén med en passning. Passningen gick istället via en Malmöskridsko in bakom Oscar Alsenfelt.

Malmö skulle dock återta sin ledning bara drygt två minuter därefter. Jens Olsson fångade upp pucken på blålinjen och hittade sedan Illari Filppula som i sin tur serverade Robin Alvarez i slottet med en bra passning och 1-2 var en faktum. Det stod sig också perioden ut.

Tidig kvittering bäddade för målexplosion

Mindre än tre minuter av den tredje perioden var spelade när HV71 återigen skulle kvittera matchen. Oscar Sundh sköt ett skott som Lias Andersson kunde styra. Alsenfelt räddade styrningen men på egen retur slog Lias Andersson in sitt första slutspelsmål i karriären till 2-2.

Bara tre minuter senare skulle hemmalaget också fullborda sin vändning. Kevin Stenlund frispelade Chris Abbott som inte gjorde några misstag när han ställdes ensam mot Oscar Alsenfelt utan placerade in 3-2 för HV71. Mindre än två minuter senare kom ännu ett mål för hemmalaget. Pär Arlbrandt bröt en passning bakom Malmös mål och hittade en fri Ted Brithén framför mål som utökade HV:s ledning till 4-2 innan halva den tredje perioden var spelad.

Innan matchen var slut skulle HV göra sitt fjärde mål i perioden när Oscar Sundh skickade in 5-2 efter en tilltrasslad situation framför Malmös mål. Det blev också slutresultatet vilket gör att HV71 tar ledningen med 1-0 i matcher i semifinalserien mot Malmö Redhawks.

Nästa match lagen emellan spelas på måndag (3/4) klockan 19.15 i Malmö Arena.

HV71-Malmö Redhawks 5-2 (0-1, 1-1, 4-0)
0-1 PP (15:24) Andreas Thuesson (Illari Filppula)
1-1 (25:43) Filip Sandberg (Oscar Sundh, Kristofer Berglund)
1-2 (28:09) Robin Alvarez (Illari Filppula, Jens Olsson)
2-2 (42:56) Lias Andersson (Mattias Tedenby, Filip Sandberg)
3-2 (46:03) Chris Abbott (Kevin Stenlund, Dylan Reese)
4-2 (47:56) Ted Brithén (Pär Arlbrandt)
5-2 (56:28) Oscar Sundh (Chris Abbott, Anton Bengtsson)