Färjestad spände musklerna mot Luleå

Matchen mellan de tänkbara åttondelsfinalmotståndarna blev en ensidig historia, där Färjestad vann med övertygande 5–0 över Luleå. Lagets förstakedja spelade återigen en tung roll.

Bortalaget Luleå inledde matchen hetast och skapade gång på gång oro i Färjestads zon. Efter fem minuter bröt sig Bill Sweatt fri, men Stefan Steen i Färjestad-målet avvärjde. Ju längre matchen led, desto mer jämnade spelbilden ut sig. Chanser åt båda håll, men Luleås var fortsatt något vassare. Efter 13 minuter spelade Johan Harju fram Julius Junttila – som träffade stolpen.

Chanserna blev allt färre, men i slutet av perioden skulle Färjestad få in ett ledningsmål. Detta efter en tursam studs via en luleåskridsko som ställde Filip Gustavsson i målet. Målskytt var Alexander Johansson.

Mål i både över- och underläge

Den andra perioden inleddes tillknäppt. Inga större målchanser skapades. I takt med matchklockan ökade sedan Färjestads speldominans och hemmalaget spenderade långa stunder i Luleås försvarszon. När man sedan fick chansen i powerplay skulle 2–0-målet komma när backen Mikael Wikstrand prickade in pucken mellan benen på Gustavsson.

Luleå fick chansen till reducering i powerplay någon minut senare, men istället skulle Färjestad utöka ytterligare – i numerärt underläge. Rasmus Asplund bröt sig fri och lyfte pucken upp i nättaket bakom Gustavsson.

Färjestad kontrollerade

Luleå kom in till den tredje perioden i jakt på en tidig reducering. Man hade några lägen, men efter sex minuter satte Färjestad ytterligare ett år när Joakim Nygård vinklade in en sargretur till 4–0. Matchen tappade i intensitet därefter. Färjestad försvarade sig effektivt och Luleå hade fortsatt svårt att utmana Stefan Steen i målet.

Fler spikar skulle dock sättas i Luleå-kistan. Med tre minuter kvar fick Per Åslund pucken efter att Joel Eriksson Ek’s klubba gått av i skottögonblicket och stänkte in 5–0, vilket också blev slutresultatet.

Färjestad BK – Luleå HF 5–0 (1–0, 2–0, 2–0)
1–0 (19.41) Alexander Johansson (Mikael Wikstrand, Joakim Nygård)
2–0 (32.22) Mikael Wikstrand (Magnus Nygren, Johan Ryno), spel fem mot fyra
3–0 (36.24) Rasmus Asplund, spel fyra mot fem
4–0 (46.11) Joakim Nygård (Johan Ryno, Alexander Johansson)
5–0 (56.48) Per Åslund (Joel Eriksson Ek)
Skott: 34–29
Utvisningar FBK: 2×4 LHF: 2×4