Färjestad fortsätter trumma på – tog fjärde raka

Formstarka Färjestad visade att formen håller i sig när man slog ett formsvagt Leksand hemma. Värmlänningarna visade prov på en god offensiv mot Leksand som åkte på femte raka förlusten.

Fem minuter in matchen är Leksand nära att ta ledningen direkt efter ett snyggt flygande anfall. Färjestads målvakt Stefan Steen kommer helt ur läge och lämnar buren öppen, för Oskar Lang som träffar ett Färjestadsblad. Halvvägs in i perioden är det istället lagkaptenen Magnus Nygren som distinkt sprätter in 1-0 i Henrik Haukelands högra kryss.

Men glädjen för hemmapubliken blev dock kortvarig, ett par minuter senare utjämnar Leksand matchen i power-play efter en misslyckad rensning från Färjestad. Målet gjordes av Arvikasonen Oskar Lang.

Motgångarna satte Leksand i underläge

Den andra perioden inledes med likaläge, men efter dryga tre minuter tog Färjestad ledningen på nytt. Målet gjordes av powerforwarden John Persson som stod parkerad framför kassen. Leksand gör sen ett mål som kräver videogranskning för att avgöra om målet ska godkännas. Efter lång diskussion dömer domaren ej mål, då en Leksandsspelare ska ha stört Stefan Steen.

Motgångarna fortsätter sedan gå varmt för Perra Johnssons Leksand när de minuten senare får bevittna Joakim Nygårds 3-1. Resultatet stod sig perioden ut till den sista och avgörande trots ett böljande snabbt spel.

I den sista akten är det Färjestad för hela slanten, värmlänningarna skapar läge på läge och får efter en kontring med sig ett power-play. Efter bra tryck kan till slut den unge Joel Eriksson-Ek sätta 4-1 när han avlossar skottet från slottet.

Leksand skulle dock tröstmåla och åter igen var det en värmlänning som skulle göra det för Leksand. Johan Olofsson, även han från Arvika, avslutade ett snyggt anfall på bästa sätt när han satte 2-4. Med fem sekunder kvar skickar Magnus Nygren in slutresultatet och sitt andra mål för kvällen.

Färjestad BK – Leksands IF 5 – 2 (1-1, 2-0, 2-1)
1-0 (08.35) Magnus Nygren (Marcus Nilsson)
1-1 (11.47) Oskar Lang (Martin Karlsson, Jesper Ollas), spel fem mot fyra
2-1 (23.05) John Persson (Linus Persson)
3-1 (32.32) Joakim Nygård (Alexander Johansson, Johan Ryno)
4-1 (46.30) Joel Eriksson-Ek (Mikael Wikstrand, Marcus Nilsson), spel fem mot fyra
4-2 (51.12) Johan Olofsson (Benjamin Youds, Mattias Ritola)
5-2 (59.54) Magnus Nygren (Utan Assist)
Skott: 35 – 21
Skott utanför: 10 – 11
Tekningar: 37 – 25
Tacklingar: 12 – 12
Utvisningar FBK: 10 LIF: 22
Domare: Patrik Sjöberg, Wolmer Edqvist