Brynäs till SM-final! Slog ut Frölunda efter drömstart

Under långfredagskvällen spelades den sjunde avgörande semifinalen mellan Frölunda och Brynäs i Scandinavium. Och det var Brynäs som gick segrande ur matchen efter en riktig drömstart

Det krävdes en sjunde avgörande match mellan Frölunda och Brynäs för att avgöra vilket lag som ställs mot HV71 i årets SM-final. Det var ett Brynäs som hade bra självförtroende efter att ha KROSSAT Frölunda med hela 6-0 i onsdags som gästade Frölunda och Scandinavium under fredagskvällen. Och kanske var det Brynäs form som blev avgörande.

Drömstart för gästerna

Brynäs fick bästa möjliga start och när Frölundas Sean Bergenheim blev utvisad efter 40 sekunder skulle man få visa sitt otroligt starka powerplay. 0-1 efter bara 52 sekunder efter att Juuso Ikonen slagit in en retur från Oskar Lindbloms skott. Brynäs drömstart var ett faktum.

Efter målet tog Frölunda över helt och skapade flera farliga chanser. Frölundas press tvingade också Brynäs att använda sin timeout redan efter fem minuter. Den gav dock inte någon större effekt utan hemmalagets tryck fortsatte fram till periodens powerbreak. Efter det kom Brynäs in i matchen mer.

Brynäs effektivitet fortsatte även den här matchen och så fort man skapade ett ordentligt anfall kom också 0-2. Oskar Lindblom fångade upp pucken efter en retur och kunde skickligt gå runt Johan Gustafsson i Frölundas mål och skicka in gästernas andra mål för matchen. 0-2 stod sig sedan perioden ut.

Spelövertaget fortsatte, men målet dröjde

Frölundas spelövertag fortsatte även in i den andra perioden och man fortsatte skapa långa farliga anfall. Efter halva perioden stod det 7-0 i skott till hemmalaget. Men man fick inte in något mål, mycket på grund av Felix Sandström i Brynäs mål som storspelade.

Efter 13.40 skulle dock Sandström få ge sig efter Frölunda vunnit en puck i anfallszon. Efter en tilltrasslad situation framför Brynäs mål kunde Patrik Carlsson skicka in det otroligt viktiga 1-2 för Frölunda.

”–Ett riktigt skitmål”, sa Carlsson själv till Cmore om sitt mål.

Efter målet så blev spelet jämnare och båda lagen skapade målchanser. Den bästa chansen hade dock Brynäs när bara några enstaka minuter återstod då Lukas Kilström träffade ribban. Men 1-2 stod sig inför tredje perioden.

Drömstart för Brynäs även i den tredje perioden

När den tredje perioden inleddes förväntade sig nog alla ett ordentligt tryck från Frölunda. Men istället fick man en riktig kalldusch. Efter en snabb kontring kunde Brynäs skyttekung Kevin Clark hitta in till Oskar Lindblom mitt i slottet. Lindblom fick till ett riktigt bra skott och satte 1-3 redan 56 sekunder in i den tredje perioden. Detta var Lindbloms andra mål och tredje poäng för kvällen. Tungt för Frölunda med en dröminledning för Brynäs.

Efter målet inledde Frölunda sin jakt på reducering. Men man gjorde inte det på ett så övertygande sätt. Ofta blev man stoppade av Brynäs defensiv som såg stabil ut i den tredje perioden. Brynäs gjorde ett bra jobb med att hålla undan för Frölunda som inte skapade några riktigt farliga målchanser. Den första riktigt farliga chansen kom efter 11:23 då Henrik Tömmernes sköt ett skott som Felix Sandström räddade. Men returen studsade rakt ut och pucken fastnade precis framför Sandström som till slut kunde blockera pucken.

Höll undan och vann

Frölundas fick en gratisbiljett in i matchen igen efter 14:16 då Kevin Clark blev utvisad för en helt onödig slashing. Hemmalaget fick därför alltså chansen att spela två minuter i powerplay. Och då började anstormningen. Efter ett bra men mållöst powerplay fortsatte Frölunda pressa tillbaka Brynäs ordentligt. Pucken dansade runt i Brynäs zon och Frölunda skapade flera chanser. Men Brynäs defensiv var fortsatt tät. När mindre än två minuter återstod kunde Brynäs driva in i anfallszon och ordna en blockering och tekning i anfallszon. Då tog Frölunda timeout och plockade kort därefter ut målvakten. Men närmare än ett stolpskott från Casey Wellman kom inte Frölunda. Brynäs kunde hålla undan och vinna matchen med 1-3.

Detta innebär att Brynäs är klara för sin första SM-final sedan 2012 efter att ha slagit ut regerande mästarna Frölunda med totalt 4-3 i matcher. Där kommer man ställas mot HV71 som slog ut Malmö. Första finalmatchen spelas på söndag.

Frölunda-Brynäs 1-3 (0-2, 1-0, 0-1)
0-1 PP (00:52) Juuso Ikonen (Oskar Lindblom, Kevin Clark)
0-2 (11:42) Oskar Lindblom (Marcus Ersson, Jesper Jensen)
1-2 (33:40) Patrik Carlsson (Simon Hjalmarsson)
1-3 (40:56) Oskar Lindblom (Kevin Clark, Marc-Anthony Zanetti)
Skott: 38-18 (13-9, 14-6, 11-3)
Domare: Linus Öhlund, Sören Persson
Linjemän: Jimmy Dahmén, Tobias Haster