Juniortränaren: ”Våran ungdomshockey tar enorma kliv”

Hur ska barn spela, tacklas eller inte? Ska ungdomar få gallras ut innan de fyllt femton? Frågorna är många så Hockeybladet tog sig ett snack med juniortränaren Johnny Gers.

Juniortränaren: "Våran ungdomshockey tar enorma kliv"
Johnny Gers Foto: Privat

Sverige är en av de ledande länderna när det kommer till att få fram hockeytalanger. En som har koll på juniorverksamheten i Sverige är Johnny Gers. Den 21-årige Göteborgaren är till vardags i Borlänge Hockey och driver sin egen akademi iSkate Hockey Performance samt har tidigare erfarenhet från bland annat SHL-lagen Malmö och Färjestad. Johnny ska även i sommar vara en av huvudinstruktörerna på en av Linköpings hockeycamper. Hockeybladet ringde upp Johnny för att prata om bland annat hur svensk hockey tar fram sina talanger, vad han tror är nyckelfaktorerna till att Sverige är så bra på just juniorverksamheten och juniorhockeyn överlag.

I höstas blossade en stor debatt upp om TV-puckens vara eller icke vara. Många hävdar att det är för tidigt att gå in och samla de bästa redan vid femton års ålder och att bredden tappas. Samtidigt har turneringen spelats sedan 1959 och Sverige har ändå behållit en världsledande position. Dock börjar vissa tidigare än så med att samla distrikslag, vilket Johnny inte alltid tycker är lyckat.
– Jag tycker att TV-pucken är positivt. Jag förstår dem som inte tycker det, men jag anser att TV-pucken är en positivt grej och ligger i rätt tid och ålder. Sen kanske det är lite tidigt som vissa län börjar plocka de här spelarna till TV-puckslaget tre år tidigare. Jag vet några som kör två år och det är för mig mer rimligt än att man ska ha en treårig satsning.

Juniortränaren: "Våran ungdomshockey tar enorma kliv"
2016 års TV-pucken vinnare var Stockholm Nord Foto: Bildbyrån

Att begränsa distrikt och andra lag att först samla ihop spelarna till året de går in i TV-pucken är ingenting Johnny tycker borde införas.
– Jag tycker att de ska inte byta klubb på nått sätt i för tidigt ålder, det tycker jag kanske när det börjar bli dags för hockeygymnasium att det är där någonstans som man byter klubb, men det här med att spela i ett distriktslag utöver sin vanliga klubbhockey det är jag positiv till, säger Johnny och fortsätter:
– Som till exempel de i Göteborg som går över till Frölunda redan när de är elva, tolv. Det är för tidigt att byta klubb.

Agentstryd marknad

I dagsläget får spelarna ha agenter från de året de fyller 16, så under 2017 är det spelare födda under 2001 som är de yngsta spelarna att ha agenter. Första kontakten får endast tas den 1 januari samma år, vilket även är året spelarna ska välja gymnasium. En kritik som lyfts är att det är för tidigt med första januari och att agenterna påverkar valet av gymnasium i för hög utsträckning och att exempelvis 1 juli skulle vara ett bättre alternativ.
– Jag tror det gynnar spelarna på nått sätt ändå agenterna som kontaktar dem så pass tidigt. Agenterna har ju bättre koll än vad spelarna har om man vill säga så anser jag men sen förstår jag ju tanken med att man kanske ska låta spelarna välja helt själva.

Fler än någonsin har fått chansen

Någonting rätt sker ändå i svensk hockey. Den 24 januari i år presenterade Hockeybladet en stor undersökning i fyra olika delar hur juniorer ges chansen i SHL. Till och med den dagen hade 130 stycken spelare födda 1997 eller senare fått chansen. Till och med två spelare födda 2000 (!), Frölundas Rasmus Dahlin och Linköpings Adam Ginning.

Vad det beror på finns det såklart ingen entydig bild utav – om det är att spelare i tidig ålder blivit bättre fysiskt utrustade, eller om det är en spelarflykt från Sverige som ligger bakom det.
– Jag vill nog kalla det för en mix egentligen. Det är klart att våran ungdomshockey tar enorma kliv framåt varje år. Om man kollar de unga stjärnorna som är i SHL är det inte bara i bästa fall någon junior som bara får spela någon minut utan det är ju spelare som går in och spelar en fjorton, femton, sexton minuter varje match, berättar Johnny och tillägger:

– Det beror ju på att de får den träningen man behöver, och speciellt i de stora föreningarna där de får träna “rätt” och bra hela vägen egentligen. Man har en klar idé om hur man vill spela. Många SHL-klubbar jobbar exakt lika dant med sitt SHL-lag som man gör med sitt J20, J18 och U16 iallafall. Det tror jag är en enorm anledning till att vi ser så mycket juniorer i de högre ligorna i svensk hockey.

Flera vägar till framgång

Spelarflykten från Sverige är just nu större än någonsin. I NHL finns idag 81 svenskar, 17 stycken i KHL och 16 spelare i schweiziska NLA. Lägg därtill flertalet AHL, några i ECHL och många i nordamerikanska juniorligorna och Österrike.
– Det är för många spelare som åker över för tidigt till Nordamerika för att försöka slå sig in i NHL. SHL är en starkare liga än AHL om man vill ta sig till NHL senare skulle jag säga, men det är inte alla juniorer som tänker i sådana banor utan de vill över och såklart ska man respektera deras val, men jag tror många hade mått bra av att stanna en eller två säsonger till och spelat i SHL istället.

Juniortränaren: "Våran ungdomshockey tar enorma kliv"
Rögles stortalang Timothy Liljegren Foto: Bildbyrån

Men vad som är den gyllene vägen till framgång vet inget, det är såklart individuellt. Valet mellan SHL och HockeyAllsvenskan kan också få stor betydelse. Under säsongen har vi sett bland annat Timrås två stora forwardsstjärnor, Elias Pettersson och Jonathan Dahlén, 18 och 19 år gamla göra dundersuccé.

Avslutningsvis lyfter Johhny Gers upp en annan spelare, Rögles backlöfte Timothy Liljgeren som under en kortare period var utlånad till just Timrå.
– Jag ser det positivt att de lånas ut för att få mer speltid, men är det så att det är möjligt att plocka de tio, tolv, tretton minuterna i SHL så är det helt klart den vägen man ska gå. Men om man är en back som kanske plockar fem, sex minuter per match så kanske man har bättre förutsättningar om man lånas ut och får spela HockeyAllsvenskan. Det beror helt och hållet på, just i fallet Timothy Liljegren så tror jag det är positivt att han lånas ut, även om han fick rätt okej med speltid i Rögle också.

SHL:s tre största talanger enligt Johnny Gers

1. Rasmus Dahlin, Frölunda Indians
– Han har spelsinnet, han har skickligheten och han är faktiskt bara 16 år, jämfört med många andra juniorer som kanske är sjutton, arton år.

2. Joel Eriksson Ek, Färjestad BK
– En allround spelare. En center som visar att han håller en enormt hög klass och besitter många skickligheter. Jag tycker han har varit bra i flera år redan och har även en stor potential att gå långt i NHL.

3. Timothy Liljegren, Rögle BK
– Skulle jag säga är lite samma stuk som Dahlin, spelsinnet och kunna lugna ner spelet lite och även producera framåt. Jag tror även utlåningen till HockeyAllsvenska gjort gott för honom.

Hockeybladets samtliga delar av ”Juniorgranskningen”
Del 1 – Läs här
Del 2 – Läs här
Del 3 – Läs här
Del 4 – Läs här
OBS! Granskningen publicerades den 24 januari och är inte uppdaterad sedan dess

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN