Curt ”Curre” Lundmark: ”Klubbarna gör korkade inköp”

Hockeybladet.nu träffade hockeylegendaren Curt ”Curre” Lundmark som berättar om Sveriges hockeyframtid, sitt kära Västerås och hur man ska locka publik till matcherna. Dessutom berättar han om hur det går med sitt projekt Svenska legender.

Just nu är det väldigt många som oroar sig för svensk hockeys framtid och hur man ska locka publiken till matcherna. Hockeybladet.nu pratade med en av svensk ishockeys största ishockeytränare genom tiderna, Curt ”Curre” Lundmark, som berättar om hur man ska jobba för att få bort de ekonomiska problem många klubbar sitter i idag.

– Det finns en framtid i svensk ishockey. Men ett problem är att klubbarna gör korkade inköp istället för att satsa på de egna. Klubbledningar och andra ansvariga måste sätta sig ner och inse att man måste jobba med egen rekrytering. Kolla på Frölunda och Skellefteå till exempel. De har massor av unga spelare och är praktexempel för hur man ska sköta verksamheterna idag, säger Curt ”Curre” Lundmark till Hockeybladet.nu.

Idag är hockeyspelarna i svensk ishockey betydligt bättre utbildade hockeyspelare om man jämför med för 30-40 år sedan.

–  Det är en väldig skillnad, absolut. Du kan se hockey när du vill och du matas med det dygnet runt. På TV kan man se ligor som NHL, KHL och SHL. Även en hel del HockeyAllsvenskan. De ungdomar som är intresserade av att börja med ishockeyn har fantastiska möjligheter. Dessutom har ledarna en bredare utbildning jämfört med tidigare, berättar hockeylegendaren, Curt Lundmark.

Stor profil i Västerås

Han är en stor profil i Västerås och följer sitt tidigare lag frekvent. Prestationerna har varit blandade och senast i lördags förlorade man mot Timrå.

– Det har varit väldigt skiftande prestationer. Fram till Timrå-matchen var det ganska bra, men matchen mot Timrå var återigen tillbaka på ruta ett. Det är brist på disciplin och man förlorar skotten. Man gör det inte besvärligt för motståndaren. Det är mycket märkligt att det kan vara så skiftande, säger han.

Innan säsongen var Västerås i stor ekonomisk knipa och det var många som trodde att man inte skulle komma till spel. Men när projektet ”Rädda VIK” drogs igång samlade supportrarna ihop hela 700 000 kr och blev en stor faktor till att man klarade elitlicensen.

– Ja, det var väl ett antal hängivna supportar från näringslivet som räddade klubben så att man lyckades komma till spel. Den insats spelarna gjorde förra säsongen gjorde väl att publiken stannade hemma och idag finns det väldigt stora möjligheter att se matcherna från TV:n så det är väl en förklaring till det dåliga ekonomiläget i många klubbar. Men det är en stor risk med att vi har för dålig kvalité på spelarna vilket gör att publiken hellre kollar på något annat, förklarar han.

”Underhållningsvärdet på matcherna”

Just publiken på matcherna har ju varit ett frekvent problem under de senaste säsongerna i svensk ishockey. Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det handlar väldigt mycket om underhållningsvärdet på matcherna. Man älskar att se nya talanger och vill se bygdens söner spela. Man vill se den där showen, som tyvärr inte finns på samma sätt idag. Man stampar på i samma mönster som man gjort de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Det gäller att hitta något nytt så att man kan locka familjerna och barnen till matcherna, för det är trots allt den kommande generationen. I NHL är man väldigt duktiga på att underhålla familjen under matcherna. I Sverige är det nästan uteslutande där familjer ofta inte är på plats. Man får sätta sig ner och ha ett möte om hur man ska förändra situationen och öka publiksnittet.

Vad anser du om kvalsystemet mellan HockeyAllsvenskan och SHL? Är det för svårt att ta sig upp?
– Det tycker jag inte. Vi måste ha en högsta serie av högsta kvalité där de bästa lagen spelar, därför är det viktigt att inte ge bort några platser. Det ska vara en tuff resa att ta sig upp, så jag tycker inte alls att det är orättvist. Se bara på Leksand som överraskade Modo och vann ifjol.

Inblandad i projektet ”Svenska Legender”

72-årige Lundmark är inblandad i projektet ”Svenska legender” och berättar att det går bra men att han vill se mer engagemang från det Svenska Ishockeyförbundets sida.

– Det går väl ganska bra. Jag skulle dock vilja att det Svenska Ishockeyförbundet engagerade sig betydligt mer i frågan. Jag märker ju att när vi är ute och möter hockeypubliken att det finns ett fantastiskt hockeyintresse. När barnen får träffa Börje Salming, Peter Forsberg, Markus Näslund & co att barnen inser att de här stora profilerna från mamma och pappas tid verkligen finns. Det är väldigt häftigt, säger han och fortsätter:

– Det är ju nästintill fullsatt varje gång vi är ute och spelar i de olika arenorna. Jag tror att det är väldigt viktigt att man tar tillvara på tillfället som finns för att öka hockeyintresset i Sverige, säger han.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN