Linköping skickade mästarna på semester

Linköping slog in matchbollen och skickade mästarna på tidig semester. Linus Söderström var ikväll tillbaka i HV truppen men Fredrik Pettersson-Wentzel var den som vaktade målet i en match som återigen präglades av heta känslor redan på uppvärmningen.

Som i måndags var det även ikväll heta känslor redan på uppvärmningen. HV-spelarna åkte och väntade på Linköpings Emil Sylvegård som i måndagens match i Jönköping sprutade snö på Robin Figren och snodde pucken från Brännström. Ikväll var det Almen Bibic som drog ett slagskott mot HV:s Marc Zanetti vilket resulterade i ett vilt slagsmål precis framför domarna vid mittcirkeln.

Otäck skada på Pilut

Det var ett helt annat HV71 som kom ut i förstaperioden än i måndags. Det såg mer rejält ut och laget hade flertalet chanser att ta ledningen. HV71 ägde spelet under de första 15 minuterna, därefter åt sig Linköping in i matchen och laget tog efter en snabb spelvändning ledningen med 1-0 av Mathis Olimb assisterad av Adam Ginning. Efter målet tog Linköping över och man hade chans på fler mål men Pettersson-Wentzel stod säker i mål.

-HV71 kommer ut bättre än senast och det är deras chans för att leva kvar, sen tycker jag att vi kan höja oss, sa Emil Sylvegård till Linköping till C More.

Otäcka scener utspelade sig i periodens slutskede där Lawrence Pilut fick en tung tackling av Emil Sylvegård. Lawrence blev liggandes på isen och läkare tillkallades. Han fick senare bäras ut på bår med något som kan vara en befarad nackskada. med två sekunder kvar av perioden fick Erik Brännström en tvåminutersutvisning för crosschecking och HV71 kommer få inleda den andra perioden i numerärt underläge. Linköping vann skotten med 17-15.

HV hetast i andra

Andraperioden var stundtals en ganska grinig historia som präglades av utvisningar av framförallt HV71. Målskytten Mathis Olimb blev liggandes efter en situation med Christoffer Persson framför HV:s mål. Max Wärn i HV71 åkte efter fyra minuter in i perioden ut för holding, Linköping tog tillvara på chansen och utökade ledningen till 2-0 av Chad Billins. HV71 var till trots det hetare laget för stunden och kunde med lite mer än halva perioden spelad reducera till 2-1 genom Bill Sweatt assisterad av Stenlund och Wärn.

Efter slarv i HV:s försvarszon så ställdes Kristian Näkyvä helt fri framför Pettersson-Wentzel och kunde enkelt placera dit 3-1 pucken till Linköping, ett tungt mål för HV71 som hade börjat äta sig in i matchen igen. Skotten slutade 16-9 till HV71 som kom att få inleda tredjeperioden i powerplay då målskytten Kristian Näkyvä åkte ut för tripping.

-Vi måste göra mål. Vi har bra lägen men vi måste sätta dit pucken, men det är bara att jobba på, det kommer komma, sa Martin Thörnberg i HV71 till C More.

Gav aldrig HV71 chansen

Linköping gav aldrig HV71 chansen att komma tillbaka in i matchen. HV71 var i praktiken knappt ens nära att göra mål i perioden. Linköping fick tidigt i tredjeperioden ett powerplay då Stefan Elliott spelade ut pucken över sargen. Wentzel stod för en svettig räddning med fyra sekunder kvar av powerplay men närmre än så kom aldrig Linköping. LHC gjorde vad man skulle, man spelade runt och HV71 fick aldrig chansen att komma till avslut. Det var stundtals inte mycket som hände i perioden för något av lagen. Linköping ägde perioden och det var framförallt ett HV71 utan fart det kändes som luften gick ur laget efter Linköpings 3-1 mål i andraperioden. Mathias Olimb åkte med tre minuter kvar av matchen ut för tripping. HV71 valde att plocka ut målvakten, dock utan resultat.

Max Wärn gjorde tillslut 3-2 med 23 sekunder kvar att spela. Linköping vann åttondelsfinalen med två raka matcher över fjolårets svenska mästare som egentligen aldrig fick chansen i matchserien. LHC var det bättre laget matchserien igenom och får helt rättvist ladda om till kvartsfinalspel, medan HV71 får tid att planera nästa års lagbygge.