Man spelar efter reglerna

Det finns alltid de som känner att de sitter högre än alla andra. Spelare som tror sig inte tillhöra en kategori som inte behöver följa spelreglerna. Detta gäller inte bara ishockey, där vi exempelvis kan se spelare tro sig ha rätten att göra precis som de vill.

Är de att de ger ett abrupt avslut på en annan spelares karriär eller om de känner att de måste agera storebror åt andra spelare och med det bli tvingad att avsluta sin egen karriär på grund av misshandel av en motspelare – Regler är där för att ge alla spelare den säkerhet de behöver.

Det är inte alla som vill inse det, men det finns en anledning till varför spel har regler och varför det är viktigt att de följs. Alla spel har regler, från vanliga brädspelsregler, simmare, fotbollsregler. Ja, det finns även spelregler för poker. Lika som med ishockey så har poker en hel del regler som ska följas, händelserna när reglerna bryts kanske inte är lika aggressiva som när det kommer till hockey, men de har minst lika hårda konsekvenser, från att aldrig mer få spela på officiella turneringar till att gå bankrutt. Hockey är inget undantag och konsekvenserna är allvarliga för den som tror sig ha rätten att bryta dem.

Vi har listat några av de mer extrema regelbrotten här nedan, där spelare gått över gränsen och attackerat andra spelare, konsekvenserna har varit avstängningar, stämningar och avslutade karriärer.

Från frispel till avstängning

Det är inte någon nyhet att ishockey är ett av de mer aggressiva spelen och en hel del tolereras när det kommer till hur personerna på isen behandlar varandra. Men det gäller att veta var gränsen går – någonting som inte alla verkar förstå eller bry sig om.

Hockeyspelare är kända för sina mer brutala kroppskontakter och det händer ibland att man kanske inte tänker till en extra gång innan man bestämmer sig för att agera.

Någon som fick lära sig att det kanske inte var det bästa beslutet var den norska spelaren Steffen Thoresen, som det svartnade för och han fick totalt frispel. Plötsligt bestämmer sig Thorensen att attackera en spelare bakifrån med två kraftiga crosscheckings mot bakhuvudet på motspelaren så att denne faller till marken. Frispelet från Thoresen slutar inte där utan han fortsätter misshandeln genom att slå sin klubba på den liggande spelaren tre gånger till innan han blir stoppad och straffas med 20 matchers avstängning.

En annan lättprovocerad hockeyspelare är Chris Simon. En spelare som lätt kan gå till attack mot andra spelare men som har svårare att acceptera att spelare går emot honom. När han under en match tacklades av Ryan Hollweg i New York – Derby gav Simon tillbaka genom att slå sin klubba i ansiktet på Hollweg. Hollweg tvingades sy två stygn i ansiktet och Simon blev straffad med 25 matchers avstängning.

När karriären får ett abrupt slut

När Marty McSorley kände att han var tvungen att agera beskyddare åt Wayne Gretzky slutade det med att hans karriär var över då han dömdes för misshandel och fick 18-månaders skyddstillsyn. Anledningen? McSorley verkar av någon anledning tappat fattningen och med en tvåhandsfattning bestämde han sig för att slå motspelaren Donald Brashear i ansiktet.

Det finns inte bara spelare som avslutar sina egna karriärer, men andras också. Todd Bertuzzi är en av dessa spelare. Han är känd för att vara en poängspelare men är mer känd för NHL-historiens värsta överfall då han avslutade Colorado Avalanche-spelaren Steve Moores karriär med att ge honom två brutna nackkotor. Överfallet resulterade i ett års avstängning och en stämning på 160 miljoner kronor.

Att inte följa reglerna som är satta för allas säkerhet kan ha förödande konsekvenser för alla. Är det att man förstör sin egen karriär eller andras. Man ska visa respekt och vara förstående med de handlingar man bestämmer sig för att utföra. Utvisningar, matchpoäng, avstängningar och karriärer som går till spillo. Alla olika domar finns där om vi går tillbaka i hockeyhistorien och kommer alltid att finnas kvar så länge spelen spelas. Vad vi kan lära oss av det är att regler är till för att följas.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN