TRE KRONOR: Nashvillesvenskarna producerade – krampaktig seger

Vid seger för Tre Kronor mot Lettland skulle det innebära USA i semifinalen. En svensk förlust skulle betyda ett fiasko värdigt Vitryssland 2002.

Det var en kvartsfinal som Tre Kronor inte skulle kunna förlora utan att få svarta fiaskorubriker från alla medier i hela Sverige. En förlust mot Lettland fanns helt enkelt inte på kartan.

Nog fanns det nerver under den första perioden då det var VM:s absolut tråkigaste hockeyperiod. Det kanske till och med var världens tråkigaste hockeyperiod. På 20 minuter inträffade, på fullaste allvar, en enda chans. Rickard Rakell med ett direktskott i ett bra läge men Lettlands målvakt Elvis Merzlikins räddade. Om det fanns någonting positivt från den inledande akten var det i sådana fall faktumet att Tre Kronor inte fick tre-fyra gubbar i utvisningsbåset. De höll sig faktiskt på isen under hela perioden.

Kunde bara bli bättre

Med den trupp som Tre Kronor har ska såklart matchen redan vara avgjord redan i första perioden mot ett motstånd som Lettland. Kvartsfinalsmötet kunde bara bli bättre. Det blev det också. En stund. Filip Forsberg drog till och Elvis Merzlikins räddade halvt, pucken rullade sakta in över mållinjen. Men den aktionen var ett unikt glädjeämne för svenska ögon. Tre Kronor började bli stamkunder i utvisningsbåset igen. Någon minut efter att Sverige dödat ett av många kommande boxplay kvitterade Teodors Blugers matchen.

En minut efter kvitteringen drog Gustav Nyquist på sig en slarvig utvisning för tripping och bara sekunder senare gjorde Oliver Ekman-Larsson sig skyldig till en solklar högklubba. När det var ungefär två och en halv minut kvar av andra perioden åkte också Patric Hörnqvist ut för tripping. Anders Nilsson blev den stora anledningen till varför Tre Kronor fortfarande hade 1-1 inför den sista perioden. Lettland var närmre att ta ledningen än Sverige.

Nashvillesvenskarna klev fram

Ledningsmålet kom tidigt i den tredje perioden. Mattias Ekholm skickade in en puck mot kassen som styrdes in av Viktor Arvidsson. Nu hade alla tre Nashvillesvenskar producerat poäng. Efter ledningsmålet hade spelet lossnat för Tre Kronor. De verkade inte alls lika nervösa längre och då kom så småningom också 3-1. Adrian Kempe släppte över till Oliver Ekman-Larsson, även Rickard Rakell noterades för en assist. Innan den tredje kassen för Tre Kronor hade spelarna från den framgångsrika Stockholmskedjan varit helt osynliga i poängprotokollet.

Kalldusch när tio minuter återstod

Trots att Sverige såg ut att ha spelet under kontroll lyckades Lettlands Rudolfs Balcers reducera när ungefär tio minuter återstod. Målet kom från ingenstans och det var en målvaktstavla av Anders Nisson. Ett skott långt utifrån flög in över Sveriges burväktare. Det blev en rejäl kalldusch för Tre Kronor som verkade ha full kontroll på matchen. Nu var ledningen plötsligt bara uddamålet. Lettland orkade dock aldrig kvittera. Det var en match som gjordes onödigt spännande.

Även om det var ett motstånd som Tre Kronor självklart skulle vinna mot var det ändå viktigt att Nashvillesvenskarna presterade som de gjorde. Samtliga producerade poäng och det verkar som att de har fått resan över Atlanten ur benen. Om Anders Nilsson får förtroende mot USA är en öppen fråga, även om han stundtals var helt briljant och faktiskt höll Sverige kvar i matchen, släppte han ändå in två mål mot Lettland. Varpå reduceringsmålet i den tredje perioden var ett tveksamt ingripande. Tre Kronor har inte råd med några misstag mot USA.