Analys: Sverige-Finland

Tredje matchen i gruppspelet för Sverige spelades mot Finland. Tre Kronor stod slutligen som segrare då de vann med 3-1.

Mycket stod på spel inför matchen då förloraren skulle kunna få spela mot Kanada i kommande slutspel. Prestigemötet Sverige-Finland inleddes med ett högt tempo och en hel del smällar. Tidigt i matchen delade Finlands Lasse Kukkonen ut en rejäl tackling på Sveriges Jonas Ahnelöv. Avangard Omsks backbjässe spelade inte mer under matchen.

Den första perioden ägdes av Sverige, de hade mest puck och längst anfall. Första powerplayet gick till Sverige. Där gjorde Skellefteås Pär Lindholm mål men det dömdes bort för hög klubba. Reprisbilderna visar att det var gränsfall och en annan domare hade eventuellt dömt 1-0 till Sverige.

Lander gjorde första

Målet kom i varje fall lite senare då Linus Omark frispelade Anton Lander som kyligt satte pucken mellan benen på Mikko Koskinen. Överlag sett till första perioden hade Tre Kronor en bra period med långa anfall. De gav inte Finland några chanser till att vända spelet. Finland fick luft på slutet av den första perioden på grund av ett fint powerplay men det svenska försvarsspelet var koncentrerat och stod emot trycket.

Det märktes att Finland hade snackat ihop sig i pausen, de ville inte ge Sverige långa anfall, arbetade hårt och var betydligt mer aggressiva. Joonas Kemppainen gör tidigt i perioden 1-1 och matchen var kvitterad. Första perioden tillhörde Sveriges men i den andra var det ett helt annat Finland. Efter kvitteringen blev det fördel Finland. Viktor Fasth stod för en hel del viktiga räddningar. Bland annat stoppade han Jarno Koskiranta i slottet under en sidledsförflyttning. Sverige tog inte tillvara på sina powerplay men boxplayspelet fungerade som det skulle då Finland också var ineffektiva i numerärt överläge.

Mycket stod på spel

I den tredje perioden märktes att mycket stod på spel i gruppfinalen. Ingen vågade riktigt ta tag i taktpinne i början av perioden. Kanada blev klara för kvartsfinal när mindre än tio minuter återstod av matchen. Patrik Zackrisson krigade in 2-1 till Sverige när klockan visade 09.53. Han bröt sig fram mellan backarna och högg in en retur som hade framkallats av ett backskott.

När det står 03.34 på klockan får Finland en jättechans att kvittera. Sveriges Staffan Kronwall drar på sig en utvisning. Finland tar time out när 44 sekunder återstår, sedan tar de också ut målvakten. Men Sverige stod återigen emot Finlands fina powerplay. Genomgående i matchen visade Tre Kronor upp ett mycket bra boxplay och ett fint målvaktsarbete från Viktor Fasth. Sverige visade en rejäl offervilja och Finland hade problem att få in pucken trots att de hade många fina målchanser. Det sista som hände var att Oscar Möller fick sätta 3-1 i öppen kasse sekunder innan slutsignalen.