Schweiz supertalang blev tungan på vågen

Tjeckien och Schweiz möttes i en jämn drabbning med stora inslag av slarvigt spel. Till slut avgjordes matchen till Schweiz fördel via supertalangen Nico Hischier.

Den första perioden mellan nationerna Tjeckien och Schweiz blev en målfattig historia. Schweiz lyckades bara få iväg tre skott mot tjeckernas målvakt Jakub Skarek.

I andra perioden får det spelförande laget Tjeckien inleda med ett power-play. De lyckas dock inte utnyttja det och slarvar i passningsspelet. Något oväntat är det istället Schweizarna som lyckas göra första målet. Supertalangen Nico Hischier, till vardags i kanadensiska juniorlaget Halifax Mooseheads spelar snyggt fram Loic In-Albon till 1-0. Efter målet får matchen en ordentlig fart och båda lagens spel och intensitet höjs. Med fyra minuter kvar ökar även schweizarna på sin ledning till 2-0 i power-play via Calvin Thürkauf.
Perioden går till den sista pausvilan med ledning för Schweiz, som ångat igång hårt sista tio minuterna.

Flera mål i power-play

Efter drygt fem minuters spel i den sista perioden får tjeckerna utdelning till slut. Det är Radek Koblizek som trycker dit pucken bakom den duktige Joren Van Pottelberghe i schweizarnas kasse. Glädjen blir dock kortvarig i det tjeckiska lägret som fortsätter, liksom hela matchen att dra på sig utvisningar. Det tar Riat Damien till vara på och prickskjuter in trean.

Det tredje power-play målet skulle även komma, denna gång var det dock Filip Chlapik som skickade in reduceringen till 2-3. Dramatiken skulle inte stanna där. Med två och en halv minut kvar får Tjeckien chansen till kvittering med en man mer. Det lyckas man inte utnyttja, men med 30 sekunder kvar plockar tränaren Jakub Petr målvakten och Filip Chlapik sätter snyggt 3-3. I förlängningen dröjer det dock inte mer än 23 sekunder innan 17-åringen Nico Hischier avgör i ett friläge.

Tjeckien – Schweiz 3 – 4 (0-0, 0-2, 3-1, 0-1)
0-1 (29.19) Loic In-Albon (Nico Hischier, Dominik Diem)
0-2 (36.03) Calvin Thürkauf (Riat Damien, Nico Hischier), spel fem mot fyra
1-2 (45.02) Radek Koblizek (Jakub Zboril)
1-3 (48.34) Riat Damien (Jonas Siegenthaler, Calvin Thürkauf), spel fem mot fyra
2-3 (50.41) Filip Chlapik (Filip Hronek, Michael Spacek), spel fem mot fyra
3-3 (59.44) Filip Chlapik (Michael Spacek, Jakub Zboril)
3-4 (60.23) Nico Hischier (Riat Damien)
Skott: 39 – 22
Utvisningar CZE: 14×2 SCH: 8×2
Domare: Mark Lemelin, Anssi Salonen
Linjemän: Lukas Kohlmuller, Sakari Suominen