Göteborgaren blev segerregissör i Göteborg – gjorde fem poäng

Tre Kronor fick en drömstart och gjorde tre mål i den första perioden för att sedan se sig tillbakapressat i andra. Göteborgaren Carl Klingberg blev stor matchvinnare med sina fem poäng.

Öppningsmatchen för Tre Kronor i turneringen Sweden Hockey Games öppnade på absolut bästa tänkbara sätt. Den strålande inledningen började med att Växjös forward Dennis Everberg pangade in ledningen bakom den tjeckiska målvakten Jakub Kovar. Drygt fem minuter senare presenterade sig även Joel Eriksson-Ek för hemmapubliken och drömstarten mot Tjeckien var ett faktum.

Sverige var inte klara där, och innan perioden skulle vara slut visade Rikard Grönborgs landslag att man även kan göra mål i power-play. Schweiz-proffset Carl Klingberg var den som utökade ledningen till ett dominant Tre Kronor i första perioden.

Total motsats i andra

Om svenskarna var dominanta i första, så blev det precis raka motsatsen i den andra perioden. Tjeckerna jobbade hårdare och var planens giganter i mittakten. Mycket välförtjänt reducerade även storstjärnan Jan Kovar med sitt mål fem minuter in i perioden.

Matchen går dock till sista pausvilan med fortsatt ledning för Sverige och Viktor Fasth, vars insats höll dem kvar i ledning.

Tjeckernas intensiva press och jakt på ännu en reducering och kvittering fortsatte i den sista perioden. Det tjeckiska landslagets intensiva spel avtog dock ju längre in i slutakten matchen gick och med åtta minuter kvar satte Carl Klingberg sitt andra mål för kvällen.

Med fyra minuter kvar fick Tre Kronor utvisning och Tjeckien kunde utnyttja det numerära överläget och reducera till 2-4. Men det svenska landslaget höll undan och skickade även in femman i tom bur till publikens stora glädje. Göteborgssonen Carl Klingberg blev matchens stora behållning som pangade in fem poäng inför sina gamla hemmapublik i Göteborg.

Tjeckien – Tre Kronor 2-5 (0-3, 1-0, 1-2)
0-1 (04.54) Dennis Everberg (Joel Eriksson-Ek, Carl Klingberg)
0-2 (09.17) Joel Eriksson-Ek (utan assist
0-3 (14.21) Carl Klingberg (Patrik Zackrisson, Oscar Fantenberg)
1-3 (25.04) Jan Kovar (utan assist)
1-4 (52.09) Carl Klingberg (utan assist)
2-4 (57.40) Jan Kovar (Lukas Radil, Tomas Kundratek), spel fem mot fyra
2-5 (59.59) Calle Rosén (Carl Klingberg)