Sverige till semifinal i U18-VM

Efter ett tufft gruppspel i damernas JVM så väntade Finland i kvartsfinal. En semifinalplats med Kanada som motståndare stod på spel.

Rivalerna Finland väntade svenskorna i kvartsfinal i damernas Junior-VM som spelas i Tjeckien. Kanada och USA var redan kvalificerat till semifinal som de bästa lagen i grupp A.

Svenskorna dominerade den första perioden och kunde ta ledningen med 1-0 genom Hanna Olsson när svenskorna fick chansen i powerplay när Julia Liikala satt utvisad. Olsson som spelades fram av Celine Tedenby och Solveig Neunzert. Den svenska dominansen speglades av skottövertaget i den första perioden och finskorna fick endast iväg ett skott på mål.

Utökad ledning i andra

Svenskorna slog inte av på takten i mellanakten utan kunde fortsätta dominera. Målet till 2-0 gjordes av Matilda Af Bjur framspelad av Hanna Olsson med ganska precis halva matchen spelad. Anna Amholt i Sveriges mål lyckades hålla tätt resten av perioden och ledningen med 2-0 stod sig när 40 minuter hade spelats.

Inte mer än en reducering

Det var dags för finskorna att steppa upp för att ha en chans på medaljerna. Efter knappt två och en halv minut så fick man chansen i numerärt överläge. Krista Parkkonen satte reduceringen till 2-1 efter drygt halva powerplayspelet och man var bara ett mål från att kvittera. Assisten på målet kom från Petra Nieminen och Elisa Holopainen. Närmare än så kom inte våra grannar i öst och det svenska laget blev klart för semifinal.

I semi väntar Kanada. Mötet mellan lagen i gruppspelet slutade 5-1 i kanadensisk favör. I den andra kvartsfinalen ställdes hemmanationen Tjeckien mot Ryssland. Ryskorna gick segrande ur en riktigt stökig match med siffrorna 2-0 efter att ha avgjort i den andra perioden. De ställs mot USA i semi. Semifinalerna spelas under morgondagen.

Sverige – Finland 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
1-0 (13.39) Hanna Olsson (Celine Tedenby, Solveig Neunzert)
2-0 (30.53) Matilda Af Bjur (Hanna Olsson)
2-1 (43.38) Krista Parkkonen (Petra Nieminen, Elisa Holopainen)
Skott: 36-16 (9-1, 17-6, 10-9)
Utvisningar SVE: 5×2 FIN: 5×2
Domare: Lacey Senuk
Linjemän: Magali Anex, Jamie Fenstermacher