Målrikt när Malmö slog seriesegrarna

Växjö och Malmö avslutade årets grundserie i VIDA Arena i Växjö. Trots att matchen inte kunde förändra några tabellplaceringar blev det en dramatisk tillställning mellan seriesegrarna och tabellåttan.

Växjö hade redan inför matchen i praktiken säkrat seriesegern. Det enda laget som hade chans att gå om var Linköping men då krävdes en upphämtning på +26 i målskillnad.

Växjö gästades av ett Malmö som redan hade säkrat åttondeplatsen och hade ingen chans att varken gå om sjuan eller komma under nian. Matchen var med andra ord helt betydelselös för tabellen. Men det märktes inte på spelet.

Gästerna fick drömstart

Malmö kunde inte ha drömt om en bättre matchinledning. När bara dryga 30 sekunder var spelade kom Nichlas Hardt fri mot Växjös målvakt Joacim Eriksson efter en snabb kontring. Hardt gjorde inga misstag utan 1-0 till gästerna var ett faktum.

Efter målet kunde Växjö ta över matchen mer och mer och man skulle även kvittera genom Pontus Netterberg efter sju minuter. Perioden fortsatte sedan med chanser åt båda hållen. Och när fyra minuter återstod skulle Malmö återigen ta ledningen. Även denna gången genom en kontring. Andreas Thuresson hittade Fredrik Händemark som snyggt kunde placera in 2-1 till gästerna. Det blev också slutresultatet efter den första perioden.

Svängig och händelserik mittenakt

Fem minuter in i den andra perioden kvitterade Växjö genom Erik Josefsson. Sedan gjorde Malmö två mål på tre minuter och gick ifrån till en 4-2 ledning. En halv minut senare reducerade hemmalaget genom lagets skyttekung Olli Palola som gjorde sitt 20:e mål för säsongen. Fyra mål på under fyra minuter i en underhållande andraperiod.

Malmö höll undan

Den tredje perioden var bara fyra minuter gammal när Malmö återigen utökade sin ledning. Den här gången genom Andreas Thuresson. Men hemmalaget skulle återigen reducera genom Olli Palola som hade en bra kväll. I slutet tryckte Växjö på för en kvitteringen och Palola var otroligt nära att fullborda sitt hat-trick. Men Christopher Nihlstorp och hans Malmö Redhawks kunde stå emot och avsluta grundserien med att besegra seriesegrarna med 5-4 på bortaplan.

Hockeybladet.nu gratulerar Växjö Lakers till seriesegern. Vilket lag Lakers får möta i kvartsfinal är i skrivande stund inte klart.

Malmö Redhawks spelar sitt första SM-slutspel på 15 år och kommer ställas mot Luleå i en åttondelsfinal som inleds på lördag.

Växjö-Malmö 4-5 (1-2, 2-2, 1-1)
0-1 (00:37) Nichlas Hardt (Fredrik Storm, Erik Forssell)
1-1 (07:09) Pontus Netterberg (Arvid Lundberg, Ville Leino)
1-2 (16:06) Fredrik Händemark (Andreas Thuresson)
2-2 (35:30) Erik Josefsson (Pontus Netterberg)
2-3 (37:24) Erik Forssell (Fredrik Storm)
2-4 (38:38) Lars Bryggman (Noah Welch, Fredrik Händemark)
3-4 (39:06) Olli Palola (Philip Holm, Cory Murphy)
3-5 (44:03) Andreas Thuresson (Fredrik Händemark)
4-5 (48:24) Olli Palola (Emil Pettersson)