Hårdskjutande svensken KHL-mästare

Foto: Bildbyrån

Efter succén och genombrottet med Leksand blev det KHL. En tid som gått upp och ned. Till slut fick Patrik Hersley stå som Gagarin Cup-mästare.

Skåningen Patrik Hersley hade en brokig väg till rampljuset. Efter att ha spenderat några ungdoms-, junior- och de första senioråren hemma i Malmö gjorde han ett försök i Nordamerika. Två säsonger med spel i ligorna under NHL för lag i Los Angeles Kings organisation. Sedan vände han 2009 hem till Malmö och hann även spela i Modo innan han blev klar för spel i Leksand, där avslutade han säsongen 11/12 och sedan gjorde succé under sin sista säsong i klubben. En rekordartad säsong med massor av poäng och debut i Tre Kronor. En succé som belönades med KHL-kontrakt.

Från sparkad till mästare

Hersley gjorde säsongen som idag tog slut sin tredje i Ryssland. Under den tiden har han hunnit representera lika många klubbar. Till en början var det Sibir Novosibirsk som var Hersleys klubbadress innan det blev Lokomotiv Yaroslavl. Där höll han till säsongen 15/16 och även början på den här säsongen innan han fick sparken. Ny klubbdress blev stjärnspäckade SKA St.Petersburg med bland annat Pavel Datsyuk, Ilya Kovalchuk och flera ryska landslagsstjärnor i laget.

Det blev succé i nya klubben. Han fick under slutet av säsongen vara med på resan mot Gagarin Cup-titeln och en finalserie som slutade 4–1 i matcher. Hersley själv blev poängligatvåa för backar i slutspelet (efter SHL-bekantingen Chris Lee från finallaget Metallurg) med 18 poäng på 16 slutspelsmatcher och fick även avsluta säsongen med att bli rysk mästare.

Är även VM-aktuell

Backen med det fina skottet har även flertalet landskamper på meritlistan efter fin produktion sedan tidigare. Säsongen som gått har han dock inte spelat med Tre Kronor. Frågan är nu om han ansluter till laget som senast i helgen träningsspelade mot Lettland, det återstår att se.

En backuppsättning som sedan igår innehåller 17-åriga rekorddebutanten Rasmus Dahlin, en uttagning ni kan läsa om HÄR och en rad andra, nya, ansikten ni kan läsa om HÄR.

Kommentarer

Kommentarer