STJÄRNSMÄLLEN: Finland imponerade med sylvass disciplin

Förhandsfavoriterna USA hade stora problem att komma igenom det täta finländska försvaret. Finland spelade disciplinerat och gjorde vad som krävdes i kvartsfinalen.

Den första perioden i kvartsfinalen mellan USA och Finland fick inte den rivstarten från amerikanarna, som väntades. Finland ställde istället upp med ett disciplinerat försvarsspel och neutraliserade de amerikanska spelarna i offensiven. De första tjugo minuterna slutade 0-0 och gick helt i Finlands väg.

Finland satte chanserna

I den andra akten fick Finland en riktigt fin start när NHL-spelaren, Mikko Rantanen, till vardags i Colorado Avalanche, gjorde 1-0 bakom Jimmy Howard. Målet gjordes i powerplay och assisterades av Veli-Matti Savinainen och supertalangen, Sebastian Aho.
Under resten av perioden hade USA det största puckinnehavet, men hade liksom första perioden, väldigt svårt att komma till några riktigt heta chanser. Den finländska målvakten Harri Säteri, behövde sällan göra några mer avancerade ingrepp.

Finland fortsatte spela tätt i försvaret även i tredje perioden och USA:s problem var fortsatt ett faktum. De amerikanska forwardsen snurrade ute i sarghörnen och lyckades inte komma över den finska försvarsmuren framför Säteri. Sju minuter in i perioden kom nästa smäll för USA. SHL-bekantingen, Juhamatti Aaltonen och Joonas Kemppainen kontrade in 0-2, varpå den sistnämnda, enkelt kunde lägga in pucken bakom Howard.

Målet blev spiken i kistan mot ett USA som försökte pressa på hårt i slutet för en reducering. Men finländarnas försvar stod pall och nollade de amerikanska stjärnorna i kvartsfinalen.

USA – Finland 2 – 0 (0-0, 0-1, 0-1)
0-1 (21.01) Mikko Rantanen (Veli-Matti Savinainen, Sebastian Aho), spel fem mot fyra
0-2 (46.49) Joonas Kemppainen (Juhamatti Aaltonen)
Skott: 25 – 20
Utvisningsminuter USA: 12 FIN: 4
Domare: Oliver Gouin, Antonin Jerabek
Linjemän: Gleb Lazarev, Miroslav Lhotsky