Västerås tog fjärde raka – klättrar upp på säker mark

Det var en på förhand riktigt intressant match under kvällen mellan Västerås och Björklöven. Skulle formstarka Västerås pallra sig över sträcket eller skulle Björklöven bibehålla platsen på säker mark?

Upplagt för en riktig publikfest i kväll när nästjumbon tog emot serietolvan i ABB Arena Nord. Västerås som hade tre raka segrar mot ett Björklöven som senast skakade serieledarna Mora. Vilka skulle vinna och klättra upp på säker mark?

Matchen börjades i ett rasande tempo och båda lagen körde som bara den. Västerås fick ett drömläge i ett powerplay men när Fredrik Johansson skulle skjuta in pucken i det tomma målet gick klubban av. I kontringen därefter utnyttjar Mattias Granlund ett passivt VIK-försvar och bortalaget tar ledningen. Ställningen 0-1 står sig perioden ut men det är Västerås som trycker och skjuter totalt 18 skott gentemot Björklövens nio.

Målfest i andra perioden till hemmalagets fördel

Andra perioden skulle bli något publiken sent kommer glömma. Trots att endast 18 skott skjuts av lagen i andra perioden skulle det komma att bli hela sex mål. Efter att Västerås kvitterat kunde tidigare Västeråsbacken Jonas Emmerdahl göra 1-2. Efter två raka mål av hemmalaget därefter kvitterade Björklöven efter en indianare av VIK-back. 3-3 på tavlan och det såg ut att kunna bli en tuff sista period. Västerås skulle dock få sista ordet i mellanakten. I ett av hemmalagets powerplay under kvällen styr Eddie Davidsson in elegant Fredrik Johanssons skottpass mellan benen på Adam Werner. 4-3 inför sista perioden och det var upplagt för en rysare.

Redan efter lite mer än en minut in i tredje perioden kommer nästa mål. Västerås Linus Svedlund blockar skott från Björklövenback och får friläge. Efter miss snappar Lucas Zetterberg upp returen och lägger en retfull och elegant pass bakom ryggen till Mikael Frycklund som kan göra kvällens andra mål när han har helt öppet mål. Skulle målkalaset fortsätta? Björklöven kunde reducera med sju minuter kvar sedan Zach Hamill elegant prickskjutit in pucken från blålinjen och nervositeten höjdes för publiken men närmre än så kom man aldrig. Trots ett powerplay i slutskedet för Björklöven kunde man inte få in den femte pucken bakom Henrik Lundberg och Christopher Fish kunde punktera matchen med mål i öppen kasse med nio sekunder kvar. 6-4 på resultattavlan och det blir därmed träning på defensiven för båda lagen framöver.

Joakim Fagervall fortfarande segerlös

Västerås tar därmed sin fjärde raka seger samtidigt som Joakim Fagervall får vänta på trendbrottet i Björklöven. Björklöven sjunker därmed ned på negativ kvalplats med två poäng upp till Västerås.

VIK Västerås HK – IF Björklöven 6-4 (0-1, 4-2, 2-1)
0-1 (15:48) Mattias Granlund, spel fyra mot fem
1-1 (21:52) William Wikman, spel fem mot fyra
1-2 (24:12) Jonas Emmerdahl (Axel Ottosson)
2-2 (25:22) Mikael Frycklund (Simon Karlsson, Jimmie Jansson)
3-2 (30:18) Simon Karlsson (Stefan Gråhns)
3-3 (33:51) Axel Ottosson (Isak Stenlund-Ädelgran)
4-3 (36:40) Eddie Davidsson (Fredrik Johansson, Simon Karlsson), spel fem mot fyra
5-3 (41:20) Mikael Frycklund (Lucas Zetterberg, Linus Svedlund)
5-4 (53:20) Zach Hamill (Cody Murphy)
6-4 (59:51) Christopher Fish, spel fem mot sex
Skott: 37-26 (18-9, 11-7, 8-10)
Tekningar: 16-40 (6-13, 4-15, 6-12)
Domare: Johan Gossas
Linjemän: Jesper Jatko, Rickard Nilsson