Björklövens powerplay sänkte Västerås

Björklöven slog ikväll Västerås på hemmaplan med 5-4. Fyra av hemmalagets fem mål kom i numerärt överläge, en spelform som Björklöven har haft en del bekymmer med under denna säsong.

Umeålaget Björklöven slog Bottenlaget Västerås med 5-4 ikväll och fyra av deras mål kom i numerärt överläge. Björklövens powerplay har denna säsong varit ett av de sämre i hela HockeyAllsvenskan på ynka 13 procent. Ikväll visade man betydligt bättre powerplayspel än vad vi har fått se under tidigare delar av säsongen, då man fick 80 procents utdelning i spel fem mot fyra.

Gästerna kunde inte hålla emot Lövens powerplay

Björklöven tog tidigt kommandot om matchen i den första perioden. Två minuter in i perioden kom Axel Ottosson fri med Västerås målvakt Marcus Dahlbom, men kunde inte överlista honom. Lite senare fick hemmalaget en ny vass chans. Cody Murphy blev friställd i slottet men Dahlbom tog även den chansen. 1-0 skulle komma till hemmalaget i matchens första powerplay. Nyförvärvet Zach Hamill satte en retur och gjorde med det sitt andra mål i Löventröjan. 2-0 kom även det i spel fem mot fyra. Joakim Högberg var fri mitt i Västerås box, och gjorde inget misstag när han satte pucken bakom Dahlbom.

Mer powerplay för hemmalaget

Västerås fortsatte dra på sig onödiga utvisningar i matchens andra period. Som de två tidigare målen gjorde Björklöven 3-0 i numerärt överläge. Björklövens andra nyförvärv Austin Farley satte trenollan assisterad av Jesper Thörnberg. Västerås fick efter det lite kontakt genom Marcus Bergmans mål för gästerna. 3-1 skulle dock ganska snabbt bli 4-1. I ett nytt powerplay då Mikael Frycklund satt utvisad, gjorde Zack Hamill sitt andra mål i matchen. Gästernas Hampus Larsson lyckades dock snygga till siffrorna innan periodpaus till 4-2.

Gästerna gick för en sen kvittering

Tidigt i den tredje perioden gjorde Joakim Högberg 5-2 för hemmalaget på en kontring. Västerås jobbade sig tillbaka matchen och gjorde först 5-3 genom Stefan Gråhns som styrde in en puck framför mål. Sedan kom 5-4 av Mikael Frycklund med halva perioden kvar att spela. Västerås fick ett powerplay sent i matchen och var ytterst nära en kvittering då Björklövens målvakt Niklas Lundström tappade en lös puck framför mål. Men hemmalaget lyckades hålel emot gästernas press och Björklöven klättrade med det upp till en sjundeplats i tabellen. Västerås ligger fortfarande näst sist och har nu förlorat fem raka matcher i HockeyAllsvenskan.

Matchfakta: IF Björklöven – VIK Västerås HK 5-4 (2-0,2-2,1-2)

1-0 (08:34) Zach Hamill (Jacob Andersson, Lucas Sandström) spel fem mot fyra

2-0 (17:24) Joakim Högberg (Lukas Ekeståhl-Jonsson, Stefan Andersson) spel fem mot fyra

3-0 (26:17) Austin Farley (Lucas Sandström, Jesper Thörnberg) spel fem mot fyra

3-1 (29:16) Marcus Bergman (Stefan Gråhns, Christopher Fish)

4-1 (34:07) Zach Hamill (Austin Farley, Lucas Sandström) spel fem mot fyra

4-2 (34:28) Hampus Larsson (Christopher Fish, Stefan Gråhns)

5-2 (41:36) Joakim Högberg (Kim Karlsson, Jesper Thörnberg)

5-3 (45:00) Stefan Gråhns (Rasmus Edström)

5-4 (50:56) Mikael Frycklund (Anton Mylläri) spel fem mot fyra

Skott: 24-28