Björklöven får spela kvar i HockeyAllsvenkan – ”Så jävla skönt”

Björklöven vann kvällens måstematch mot Västerås och är med det klara för nästa års HockeyAllsvenskan. Västerås kommer dock behöva spela negativt kval.

Inledningen på matchen var fartfylld, både på isen och på läktarplats. Björklöven skapade tidigt i perioden en vass chans då Cody Murphy fick iväg ett farligt skott, men Lundberg räddade det. Men det var gästerna som tog ledningen, då Lukas Zetterberg satte ett välplacerat skott i krysset. Björklöven lyckades dock kvitterat i slutet av den första perioden. Lucas Sandström satte kvitteringen för hemmalaget.

Mållös andraperiod

Mittperioden innehöll visserligen inga mål, men någon brist på målchanser var det knappast. Björklövens Joakim Högberg hade en stolpträff i mitten av perioden. Björklöven hade spelet under större delen av perioden, men gästernas vassa kontringsspel skapade en del bekymmer för Björklövens backar. Niklas Lihagen var i slutet av perioden nära att återigen ge Västerås ledningen, men Adam Werner klev fram med en monsterräddning och tog Lihagens skott.

Nyförvärven avgjorde för Löven i tredje

Det var lika inför den tredje perioden, och Björklöven var desperata för ett ledningsmål. Efter en massiv press av Björklöven lyckades man till sist få in en puck i mål. Den nyanlända backen Mikko Pukka satte sitt tredje mål för säsongen, och helt plötsligt var det Västerås som behövde göra mål. Västerås lyckades två minuter efter björklövens 2-1-mål få in en kvittering genom ett direktskott från Simon Karlsson. Men med utplockad målvakt och bara 46 sekunder kvar av matchen klev Zack Hamill fram och gjorde 3-2. Västerås försökte få in en kvittering efter det men tiden räckte inte till. Björklöven vinner alltså matchen med 3-2 och är med det klara för spel i HockeyAllsvenkan även nästa år. Västerås kommer dock få behöva kvala för att hålla sig kvar.

”Vi kommer ihop som en jävla grupp”

En spelare som var mer än bara nöjd efter kvällens match var Björklövens målvakt Adam Werner.

– Det är fruktansvärt jävla skönt, vi har haft mycket upp och ner den här säsongen men med den här avslutningen, vi kommer ihop som en jävla grupp. Vi vänder i Mora och vi vänder idag, det är så jävla skönt, säger Werner.

Werner berättar dock att det var lite tungt i vissa delar av matchen, speciellt efter gästernas 2-2-kvittering.

– Klart det var tungt, vi åkte på en tuff utvisning och man hänger, men sen kommer vi tillbaka, det viktigaste är att vi vinner, hur det gick till skiter jag fullständigt i, säger Werner.

Enligt Björklövens stjärnmålvakt var gruppens vilja och inställning den stora nyckeln till kvällens framgång.

– Vi ger aldrig upp, det har vi visat nu. Vi slår Mora på bortaplan och är helt jävla uträknade och vi krigar som satan, berättar Werner.

IF Björklöven – VIK Västerås HK 3-2 (1-1,0-0,2-1)
0-1 (09:57) Lukas Zetterberg (Mikael Frycklund, Marcus Bergman)
1-1 (17:51) Lucas Sandström (Mikko Pukka)
2-1 (52:22) Mikko Pukka (Kim Karlsson)
2-2 (54:51) Simon Karlsson (Stefan Gråhns, Eddie Davidsson) spel fem mot fyra
3-2 (59:14) Zach Hamill (Cody Murphy, David Lindquist)
Skott: 32-15
Utvisningar: IFB:3×2 VIK:5×2