Karlskoga fick en flygande start mot AIK

Karlskoga har inte spelat sen matchserien mot Mora då man förlorade med 3-0 i matcher. AIK kommer från en riktigt imponerande slutspelsserie och var i bra form. Men Karlskoga visade varför man blev tvåa i tabellen och fick en flygande start. Både i matchen och matchserien.

Det är bara två dagar sedan AIK vann slutspelsserien med minsta möjliga marginal. AIK imponerade genom hela slutspelsserien och i slutet av grundserien. Karlskoga å andra sidan avslutade grundserien svagt och förlorade tre raka matcher i den allsvenska finalen. Men Karlskoga visade inga tecken på en dålig form.

Flygande start

Det tog bara 54 sekunder för Karlskoga att visa att man visst var redo för match. Carl Persson gav hemmalaget en tidig ledning med sitt 1-0 mål.

Och man var inte färdiga där. För när två och en halv minut var spelad skulle också tvåan komma. Det var Mikael Eriksson som gjorde målet och taket i Nobelhallen verkade vara nära att lyfta. Karlskoga hade fått en riktig drömstart och det kändes som en lättnad för fansen.

AIK:s tränare Roger Melin kände redan då att han behövde väcka sitt lag som såg ut att vara kvar i omklädningsrummet och tog en tidig timeout. Och gästerna skulle spela upp sig ju längre perioden gick och vann och skotten med 12-6. Men 2-0 stod sig perioden ut.

Karriärens hårdaste skott?

Karlskoga skulle få en lika bra start på den andra perioden som den första. När bara dryga två minuter var spelade fick lagets kapten Daniel Wessner pucken i mittzon och åkte upp mot anfallszonen. Wessner hann knappt komma över blålinjen innan han sköt. Och vilket skott sen! Wessner fick på en riktig kanon rakt upp i krysset bakom AIK:s målvakt för kvällen Linus Lundin. Kanske var det den rutinerade centerns hårdaste skott i karriären?

Efter målet gjorde AIK ett målvaktsbyte. Lundin hade spelat färdigt och in kom istället Gasper Kroselj. Resten av perioden bestod av chanser åt båda hållen och återigen var det AIK som vann skotten. Men man lyckades inte göra mål och 3-0 stod sig inför den tredje perioden.

Karlskoga öppnade bra återigen och gjorde 4-0 genom Oliver Eklind dryga fyra minuter var spelade av den tredje perioden. Men kort därefter kom gästernas reducering när Stefan Johansson gjorde 1-4 i ett anfall där Karlskogas försvar gjorde bort sig och missade i markeringen. Men mer än så blev det inte trots ett bra tryck från AIK. Karlskoga kunde hålla ifrån och vann den första matchen i bäst av tre serien med 4-1. Detta gör att man nu har två matchbollar mot ett AIK som måste vinna två raka matcher för att komma till ett direktkval mot Rögle.

Från frågetecken till utropstecken

Inför matchen kom ett mardrömsbesked för Karlskoga. Deras succémålvakt Andrew Engelage missar matchen på grund av en skada. Engelage har gjort en riktigt bra säsong och var grundseriens bästa målvakt sett till statistiken. Detta gjorde att Karlskoga fick sätta sin ganska oprövade reserv Emil Kruse i målet. Kruse stod endast 16 matcher under grundserien. Men Kruse visade att Karlskoga inte hade något att oroa sig över. Han gjorde en riktig supermatch och var en stor anledning till att Karlskoga kunde vinna matchen trots att AIK vann skotten med hela 40-22.

Nu står dock Karlskogas ledning inför ett dilemma om Engelage är spelklar till nästa match. Vågar man bänka Kruse efter en sådan här superinsats?

Nästa match spelas på lördag 16:00 på Hovet i Stockholm.

Karlskoga-AIK 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
1-0 (00:54) Carl Persson (Victor Berglind, Alexandre Lavoie)
2-0 (02:27) Mikael Eriksson (Henrik Larsson)
3-0 (22:23) Daniel Wessner (Henrik Larsson, Theodor Lennström)
4-0 (44:04) Oliver Eklind (Fredrik Höggren, Theodor Lennström)
4-1 (47:54) Stefan Johansson (Michael Lindqvist, Daniel Olsson-Trkulja)
Skott: 22-40 (6-12, 6-14, 10-14)